Direktor EPS-a: Molimo ministarku da ne uznemirava javnost, sistem je stabilan!

Miroslav Tomašević, v.d. generalnog direktora EPS, zamolio je ministarku energetike Dubravku Đedović da ne uznemirava javnost iznošenjem neuporedivih podataka.

“Javnost obaveštavamo da se proizvodnja električne energije i uglja odvija nesmetano, da je sistem stabilan, a da EPS posle dve godine posluje u plusu”, naveo je Tomašević.

„Nije tačna informacija da je proizvodnja u maju u „Kolubari“ bila na niskom nivou, tako da se ugalj uvozi kako bi termoelektrane radile neometano, rekao je Miroslav Tomašević, reagujući na izjave ministarke energetike Dubravke Đedović izrečene u jutarnjem programu RTS.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„I Ministarstvo rudarstva i energetike je obavešteno da su remonti na glavnim kopovima EPS-ovog ogranka RB Kolubara ove godine počeli  ranije, u maju, zbog odlične hidrološke situacije i punih deponija uglja, upravo na osnovu dobrog planiranja.

Zato nije moguće porediti podatke o proizvodnji u maju sa istim mesecom 2022. godine“, naveo je Tomašević u pisanom saopštenju.

On ističe da je u terminu od 10. do 31. maja ove godine u remontu bila Drobilana „Tamnava“ i proizvodni sistemi za ugalj na kopovima „Tamnava-Zapadno polje“ i Polje „G“, koji daju oko 75 odsto ukupne proizvodnje RB „Kolubara“.

„Poređenje rezultata „Kolubare“ u maju ove godine kada su stajali sistemi za proizvodnju 75 odsto uglja i u maju prošle godine kada je remont bio na kopu sa 25 odsto ukupne proizvodnje, daje iskrivljenu sliku  o učinku EPS-ovih rudara“, istakao je direktor EPS.

Takođe, kako dodaje, EPS trenutno uvozi samo minimalne količine uglja i to po starim ugovorima, jer su deponije uglja popunjene a termoelektrane rade kontinuirano.

„Država nije, kako tvrdi ministarka,  uložila sredstva u kupovinu uglja, već je EPS plaćao ugalj iz sopstvenih sredstava, te nije moguće ta sredstva izdvojiti za škole i vrtiće“, ističe Tomašević.

Što se tiče investicija, on navodi da je za 2023. godinu ukupno planirano 110 milijardi dinara, od čega za prvi kvartal 20 milijardi dinara.

„Realizovano je 16 milijardi dinara što u odnosu na planirana sredstva za prvi kvartal predstavlja 81 odsto, a u odnosu na celu godinu 15 odsto, što je prilično dobar rezultat.

Najbolja kvartalna realizacija je upravo na kapitalnim projektima. Odliv sredstava se trenutno odvija po predviđenim planovima.

Prošla godina takođe je imala dobru realizaciju investicionih programa, ali znatno manju nego ove.

Plan za 2022. godinu je iznosio 80 milijardi dinara od čega je realizovano ukupno 53 milijarde dinara, što je realizacija od 66 odsto.

U prvom kvartalu 2022. godine od ukupnog plana u iznosu od 12,3 milijarde dinara, realizovano je 7,2 milijarde dinara, što je 58 odsto“, naveo je Tomašević.

Direktor EPS ističe da „nije promašen ni plan, niti je nedostatak investicija prouzrokovao pozitivan rezultat EPS u prvom kvartalu ove godine“.

„Stoga molimo ministarku da ne uznemirava javnost iznošenjem neuporedivih podataka, a javnost obaveštavamo da se proizvodnja električne energije i uglja odvija nesmetano, da je sistem stabilan, a da EPS posle dve godine posluje u plusu“, zaključuje Miroslav Tomašević, v.d. generalnog direktora EPS.

Šta je rekla ministarka

Proizvodnja je u maju u „Kolubari bila na niskom nivou“, tako da se ugalj uvozi kako bi termoelektrane radile neometano, rekla je za RTS ministarka energetike Dubravka Đedović.

Ona je istakla da svako takvo izdvajanje znači manje sredstava za vrtiće i škole, tako da je cilj da se poslovanje stabilizuje, a proizvodnja uglja poveća.

„Kad menjate nešto, imate na svakom koraku otpor, a država je odlučna da do promena dođe“, poručila je ministarka.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …