Porošenko: Katastrofa! Pogođeni smo u srce! – Prigožin traži taktički nuklearni udarac! – VIDEO

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je rušenje brane Nova Kahovka u oblasti Herson katastrofa za Ukrajinu.

Pogođeni smo u srce, a ovo je najveća katastrofa koju je napravio čovek u 21. veku”, rekao je Porošenko za CNN.

On je takođe naveo da će artiljerijski kamioni biti poslati na jug ka brigadi koja je sada u toku završnih priprema za kontraofanzivnu operaciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako je ocenio, moguće je da je katastrofu na brani izazvala Rusija da bi zaustavila kontraofanzivu ali ukrajinske trupe neće biti sprečene da je izvedu.

On je dodao da to stvara katastrofu za civile ali ne i za trupe.

Ništa ne može da zaustavi ukrajinske trupe, poručio je bivši ukrajinski predsednik.

Zelenski: Katastrofa, pomozite

Ukrajinski predsednik opisao je situaciju u okupiranom delu Hersonske oblasti kao katastrofalnu jer je nivo vode nastavio da raste, nakon što su se brana Nova Kahovka i hidroelektrana srušile u utorak rano ujutru.

Prema njegovim rečima, Situacija u okupiranom delu Hersonske oblasti je “apsolutno katastrofalna”.

Zelenski je pozvao na jasan i brz humanitarni odgovor međunarodne zajednice, rekavši da je teško znati koliko ljudi na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti može da umre bez spasavanja, bez vode za piće, bez hrane, bez medicinske nege.

Makron i Guterš o humanitarnoj krizi

Humanitarna situacija u Ukrajini nakon urušavanja brane Nova Kahovka bila je tema razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Predsednik republike je naveo činjenicu da će Centar za krizne situacije uz podršku Ministarstva spoljnih poslova vrlo brzo poslati prvi konvoj od oko deset tona opreme za hitne potrebe civilnog stanovništva (zdravstvo, higijena, prečišćavanje vode, prenosive cisterne), navodi se u saopštenju, prenosi Si-En-En (CNN).

Prigožin pominje i nuklearno oružje: “Imate dve nedelje da stignete do Belgoroda ili ćemo stići! A onda je i Moskva blizu…”

Šef Vagnerove grupe zapretio je vojnom vrhu da može da okrene svoje snage prema Moskvi i ode tamo da traži municiju.

Osnivač privatne ruske vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin, ponovo se oglasio, ovoga puta postavljajući pitanje da li rusko rukovodstvo može da izvede „taktički nuklearni napad“ na grad u ruskoj oblasti Belgorod, koji se graniči sa Ukrajinom, gde su trenutno ruske snage, borbe protiv proukrajinskog ruskog pobunjenicima.

Razdor između Vagnerovih plaćenika i ruskog ministarstva odbrane dodatno se produbio poslednjih nedelja, a Prigožin je ove nedelje rekao da je zarobio potpukovnika ruske vojske koji je navodno dao naređenje da se miniraju Vagnerove rute za povlačenje, ka Bahmutu.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …