Španija naređuje suspenziju Telegrama!

Španski nacionalni sud naložio je provajderima internet usluga da obustave korišćenje servisa za trenutne poruke Telegram, dok se ne sprovede istraga o tvrdnjama, o kršenju autorskih prava.

Odluka u petak usledila je, nakon što su četiri vodeće španske medijske organizacije – Mediaset, Atresmedia, Movistar i Egeda – podnele žalbu tvrdeći da platforma omogućava korisnicima da distribuiraju svoj sadržaj, bez dozvole.

Kako prenose lokalni mediji, sudija Santjago Pedraz je u okviru istrage zatražio određene informacije od vlasnika Telegrama.

Nakon što zahtevu nije udovoljeno, od ponedeljka je naredio blokadu pristupa aplikaciji.

Sudija je tu meru opisao kao “iz predostrožnosti” i naveo nedostatak saradnje Telegrama. Očekuje se da će suspenzija trajati tokom istrage.

List El Pais navodi da je Telegram i dalje uglavnom dostupan u Španiji, iako su neki korisnici počeli da prijavljuju probleme sa servisom u petak uveče.

Presuda je naišla na široke kritike. Zaštitnik potrošača FACUA nazvao je to “apsolutno neproporcionalnim” i rekao da bi blokiranje popularne usluge prouzrokovalo “ogromnu štetu”.

„To bi bilo kao da isključite internet zato što postoje veb-sajtovi koji ilegalno hostuju sadržaj zaštićen autorskim pravima ili da isključite ceo televizijski signal, jer postoje kanali koji se bave piraterijom“, rekao je generalni sekretar FACUA Ruben Sančez u saopštenju.

Sličnu tvrdnju izneo je i Fernando Suarez, predsednik Generalnog saveta profesionalnih udruženja računarskog inženjeringa u Španiji, uporedivši suspenziju Telegrama sa „potpunim zatvaranjem provincije u našoj zemlji jer je bio slučaj trgovine drogom ili krađe“. teritorija“.

Prema istraživanju koje je sproveo nezavisni regulator konkurencije CNMC, skoro 19% Španaca koristi Telegram.

Telegram je usluga zasnovana na oblaku koja omogućava korisnicima da razmenjuju tekstualne poruke, dele medijske datoteke, glasovne pozive i javne prenose uživo.

Platformu je 2013. godine pokrenuo ruski preduzetnik Pavel Durov.

Dostići će 800 miliona aktivnih korisnika 2023. godine, prema vestima iz industrije Business of Apps.

Borba.Info

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …