Kisindžer upozorava: Putin otići neće! Novi vojni sukob je na pomolu…

Henri Kisindžer izjavio za Blumberg da je “malo verovatno“ da će Putin nastaviti da vlada ako Rusija bude primorana da odustane agresije u Ukrajini.

Bivši američki državni sekretar je za Blumberg rekao, što je preneo moskovski portal themoscowtimes.ru, da je Putin je lik iz romana Dostojevskog, rastrgnut protivrečnostima i nerazumnim težnjama.

“Veoma dobro je naučio da drži vlast u svojim rukama ali je u slučaju Ukrajine to koristio preterano“, smatra Kisindžer, prenosi Moskovski tajms.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovaj portal ukazuje da je Kisindžer u federalnim medijima čak nazva Putinovim “prijateljem“.

U intervjuu za Blumberg, koji je radio glavni i odgovorni urednik Blumberga Džon Mikltvejt povodom stotog rođendana diplomate i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Kisindžer je istakao da Putin deli tradicionalne ruske stavove ali i da je važno što je odrastao na ulicama Lenjingrada, grada koji je preživeo blokadu tokom Velikog patriotskog rata.

Kao rezultat toga, on “nikada nije želeo da evropska vojna sila lako stigne do Sankt Peterburga ili drugih velikih gradova, kao što je Moskva“.

Kisindžer je Putinovu reakciju na širenje NATO-a opisao kao “na ivici iracionalnosti“.

“Kada Rusija prepozna činjenicu da ne može da osvoji Evropu“, smatra Kisindžer, “Evropa i svet će postati stabilniji ali istovremeno, Rusija mora da ostane deo Evrope“.

Ali ako Rusija bude mogla da odustane od agresije u Ukrajini i pregovara o miru sa Evropom, to će loše uticati na sudbinu samog Putina“, smatra on.

“Voleo bih da vidim Rusiju koja prepoznaje da njeni odnosi sa Evropom treba da budu zasnovani na sporazumu i nekoj vrsti konsenzusa i verujem da će ga ovaj rat učiniti ostvarivim ako se završi kako treba“, rekao je Kisindžer, prenosi Moskovski tajms njegov intervju za Blumberg.

Na pitanje da li će Putin ostati na vlasti ako se rat završi pod takvim uslovima, diplomata je odgovorio: “To je malo verovatno“.

Kisindžer smatra da su Sjedinjene Države i njeni saveznici uradili pravu stvar podržavajući Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije ali je izuzetno važno da strane u sukobu počnu da razmišljaju o tome kako da je diplomatski okončaju.

Postoji opasnost da će vojna konfrontacija između sila početi da dominira geopolitičkim razmišljanjem i da će rat u Ukrajini eskalirati u globalni sukob u kojem će zemlje poput Kine biti povučene“, upozorio je Kisindžer, prenosi Moskovski tajms.

“Uz trenutni tok stvari, mislim da je moguć neki vojni sukob”, rekao je Kisindžer, ne odgovarajući direktno na pitanje novinara Blumberga da li smatra da će Kina u bliskoj budućnosti pokušati da zauzme Tajvan.

On tvrdi da su odnosi Kine i SAD došli u “jedinstvenu situaciju”, jer obe zemlje jedna drugu gledaju sumnjičavo i kao najveću pretnju.

“S druge strane, ratovi su postali takvi da je nemoguće pobediti ili je to moguće samo uz plaćanje nesrazmerne cene”, istakao je Kisindžer, uz napomenu da obe zemlje sada moraju da se povuku sa “vrha provalije”.

Kisindžer je naglasio da se mora promeniti putanja odnosa Kine i SAD, te da postoje naznake da obe strane žele deeskalaciju ali da je upitno da li će moći da smanje tenzije.

Blic/Danas

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …