Ukrajina tvrdi da je povratila sedam sela za sedam dana!

Vojska Ukrajine je tokom prošle sedmice povratila od ruskih snaga sedam sela koja zauzimaju površinu od 90 kvadratnih kilometara, rekao je danas zamenik ministra odbrane te zemlje, čija protivofanziva za sada beleži skromne uspehe.

Zamenica ministra obrane Hana Malijar napisala je na Telegramu da se ukrajinska zastava ponovno vijori nad selom Storožov, u istočnoj pokrajini Donjeck i da su ukrajinske trupe zauzele tri obližnja mala sela, kao i tri u susednoj pokrajini Zaporožje.

„Bitke su teške ali napredujemo i to je vrlo važno“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u svom noćnom video obraćanju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, kišovito vreme predstavlja izazov za ukrajinske trupe.

Zelenski je rekao i da je razgovarao sa vojnim zapovednicima, o tome „koje tačke na frontu treba ojačati i koje se akcije mogu poduzeti, kako bi se zauzelo što više ruskih položaja“.

Zvaničnici vlasti u Kijevu su rekli u nedelju da su njihove trupe zauzele sela Blahodatne, Makarivka i Neskučne u Donjecku – južno od grada Velika Novosilka.

Malijar je danas rekla da su i naselja Lobkove, Levadne i Novodrivka u oblasti Zaporožje ponovno pod kontrolom Ukrajine.

Rusija nije potvrdila ove uspehe Ukrajine, a njih je nemoguće proveriti i mogu se, kako ocenjuje agencija Asošijeted pres, začas preokrenuti.

Ovi dobici se odnose na tek komadiće teritorije i ukazuju na težinu bitke, koja je pred ukrajinskim snagama.

Ukrajina će, naime, morati metar po metar da se bori kako bi povratila otprilike petinu svoje teritorije, koja je pod ruskom okupacijom.

Nedavne borbe na zapadnom frontu dugačkom oko 1.000 kilometara iskomplikovalo je pucanje brane na Dnjepru, reci koja razdvaja zaraćene strane.

Zapadni analitičari i vojni zvaničnici upozoravaju da bi ukrajinski pokušaj oslobađanja svojih teritorija mogao potrajati godinama, jer su ruske snage dobro utvrđene, a da je uspeh protivofanzive daleko od sigurnog.

Beta/AP

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …