Šta putnik može da uradi ukoliko zbog otkazivanja leta izgubi dan aranžmana

Direktor YUTA Aleksandar Seničić objašanjava da u slučaju kašnjenja i otkazivanja leta, turistička agencija nema odgovornost.

“Kada je reč o avio prevozu, tu turistička agencija nema nikakav uticaj, ona je samo prodavac, ona ne može mnogo da vam pomogne osim da vas uputi”, rekao je Seničić.

Na pitanje gde putnici mogu da se informišu o svemu što se tiče letova, Seničić je naveo da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva prava adresa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Takođe ukoliko vam avio kompanija ne odgovori, imate pravo da se žalite Direktoratu, koji ima jednu vrstu formulara koji se popunjava, oni su regulator kontrole saobraćaja“, objasnio je direktor YUTA u emisiji „Dan uživo“.

Prema njegovim rečima, kada je reč o avio prevozu, tu turistička agencija nema nikakav uticaj.

„Ne možemo da utičemo na vreme leta, ne možemo da utičemo na dozvole koje dobijaju.

U tom kontekstu agencija ne može da utiče.

Ono što nije dobro jeste kada agencija nema informaciju od strane avio-kompanije, vrlo se često dešava da i mi kao putnici budemo zatečeni informacijama, jer ih jednostavno nemamo“, rekao je sagovornik N1.

Na pitanje da li je agencija odgovorna ukoliko bi zbog kašnjenja putnik izgubio dan u okviru aranžmana, Seničić je objasnio da putnik ima pravo u tom slučaju da traži povrat novca koji nije iskorišćen, a onda tursitička agencija treba da traži povrat tog isplaćenog novca od avio-kompanije.

On je takođe naveo da postoje i okolnosti kada ne može da se traži povrat novca, a to je kada do otkazivanja ili pomeranja dođe usled „više sile“, kao što su, kako je naveo, zatvaranje aerodroma, zabrana točenja goriva i razni nepovoljni vremenski uslovi.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …