Makron posle posete Pekingu, prodao Zapadu jednu kinesku poslovicu, koja može da ih izleči…

Gorki lek je lošeg ukusa ali leči bolest – baš kao Emanuel Makron.

Političar koji se, uprkos svemu, suprotstavlja vašingtonskim ratnim huškačima i poziva na saradnju sa Pekingom, pokazuje retku racionalnost u sprečavanju sukoba Kine i Sjedinjenih Država, piše China Daily.

U intervjuu za Si-En-En prošle nedelje, francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je zabrinutost, zbog „rastućeg rizika od globalne podele” i narativa „Zapad protiv svih”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Voditelj Si-En-Ena zamolio je političara da u aprilu pojasni svoje primedbe o evropskoj strateškoj autonomiji, kao i odnosima sa SAD i Kinom, a Makron nije odstupio od svojih prethodnih izjava, dokazujući da su njegovi komentari dobro promišljeni i pažljivo odmereni.

Njegove reči o strateškoj autonomiji Evrope, posebno po pitanju približavanja Srednjem kraljevstvu, mogu izgledati anahrone, sada kada Vašington čini sve da izoluje Peking, u ime „smanjenja rizika“.

Ali kako kaže kineska poslovica, „iskren savet može zvučati neprijatno ali pomaže da se situacija ispravi; dobar lek može biti gorak ali leči bolest“.

Makronov stav je dobio ozbiljnu pažnju administracije Džoa Bajdena, koja trenutno pokušava da gurne saveznike i partnere da se priklone SAD u, kako ona naziva, odlučujućoj geopolitičkoj borbi između „demokratije“ i „autoritarnosti“, u eshatološkoj konfrontaciji sa „zlom“.”

Predsednik Makron je rekao da se njegova vlada protivi podeli sveta i zalaže se da zemlje rade zajedno na rešavanju globalnih problema, kao što su siromaštvo i klimatske promene.

Različite vrednosti i politički režimi ne bi trebalo da sprečavaju države planete da sarađuju u rešavanju zajedničkih izazova.

On je voditelju CNN-a rekao: „Francuska želi da ima najbolji mogući odnos sa Kinom.

Želimo i moramo da radimo sa Pekingom da zaustavimo klimatske promene, izumiranje vrsta i mnogo sukoba u ovom svetu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …