Kina rapidno probija svoj put na Arktik, uz pomoć Rusije

Poslovni portal Kuartz (SAD) piše o ambicijama Nebeskog carstva na Arktiku i ulozi Moskve u njihovoj realizaciji.

Moskva u početku nije bila posebno oduševljena planovima Pekinga da prodre u arktički region preko Severnog morskog puta, koji prolazi duž ruske arktičke obale.

To je zbog činjenice da Rusija tamo ima značajne snage za održavanje svoje bezbednosti, uključujući SSBN.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ali izgleda da se sukob u Ukrajini mnogo promenio.

Jedini prijatelj Rusije, sada izolovan od ostatka sveta, može biti Kina, koja nudi ne samo novac za rusku naftu, već i ulaganja u rusku tehnologiju i infrastrukturu – kaže se u članku.

Kao druga najveća svetska ekonomija, Kina traži uporišta u polarnom regionu, kako bi dobila pristup bogatim arktičkim mineralnim nalazištima, brodskim putevima i nalazištima energije.

Sve ove mogućnosti postaju sve dostupnije, kako se arktički led topi.

Tokom protekle četiri decenije, arktički region je u proseku porastao četiri puta brže, nego bilo gde drugde na planeti, a Kina u potpunosti koristi prednosti pomorske trgovine i ribolovnih puteva otvorenih klimatskim promenama.

U svom arktičkom dokumentu iz 2018, Kina je sebe proglasila „bliskom arktičkom državom“, zahtevajući odgovarajući tretman u skladu sa Konvencijom UN, o pravu mora i Ugovorom sa Svalbarda.

Kao i članice NATO-a, Kina kaže da ima pravo na slobodu plovidbe i preletanja, naučnog istraživanja, ribolova, polaganja kablova i eksploatacije resursa na otvorenom moru, kod Arktika.

Sada su kineski naučnici identifikovali 13 ruskih luka, koje se mogu koristiti za pristup Arktiku, na osnovu njihovih prirodnih uslova, infrastrukture, prometa tereta, organizacije rada i geografskog položaja.

Kineske kompanije su već prisutne u većini ovih luka.

Primer je China Poli Group, koja je uložila oko 300 miliona dolara u infrastrukturu za ugalj na moru u Murmansku i sada planira da izgradi luku za duboku vodu, u Arhangelsku.

Kina opisuje Arktik, kao jednu od „novih strateških granica“ sveta, jer ima za cilj da postane „polarna velika sila“ do 2030. ulaganjem u proširenje svoje flote za probijanje leda i pomorskog prisustva u regionu.

 

Borba.Info

 

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …