Proamerička provokacija u skupštini Slovačke, izazvala sukob i tuču… – VIDEO

Nasilje je izbilo, dok su se slovački poslanici raspravljali, oko vojnog pakta sa SAD.

Slovački poslanik, koji je mahao zastavom Ukrajine, poliven je vodom i ošamaren, tokom napete debate, o kontroverznom sporazumu, o odbrani sa SAD, dok su hiljade protestovale ispred parlamenta u Bratislavi u utorak.

Slovačka vlada je već odobrila Sporazum o saradnji u oblasti odbrane ali parlament – Narodna Rada – tek treba da glasa o njemu.

U jednom trenutku u utorak, debata je prerasla u obračun između poslanika kada su dva poslanika protiv pakta – Andrej Medvecki i Peter Krupa iz Narodne stranke Naša Slovačka (LSNS) – istakli slovačku zastavu na govorničkom podijumu.

Miroslav Žiak iz stranke Sloboda i solidarnost (SAS) – koja podržava sporazum – odgovorio je podizanjem zastave Ukrajine.

Njemu se pridružila koleginica SAS Jana Bito Ciganikova i krenuli su ispred dvojice članova LSNS-a.

Na video snimku iz parlamenta se vidi kako Medvecki odvrće flašu vode, baca je u Žiakovo lice, a zatim poliva ukrajinsku zastavu.

Lider LSNS-a Marek Kotleba je potom dotrčao do podijuma, oteo ukrajinsku zastavu Žijaku i skinuo masku sa njegovog lica.

Medveckog i Krupu govornik je ukorio.

Žiak je kasnije rekao da će podneti policijsku prijavu, protiv Kotlebe zbog „krađe” zastave.

Ukrajinska ambasada u Bratislavi takođe je protestovala zbog incidenta.

U međuvremenu, hiljade Slovaka okupilo se ispred Narodne Rade mašući nacionalnim zastavama i transparentima, na kojima je pisalo „Stop vojsci SAD“, preneo je AP.

Policija je saopštila da je sprečila neke od demonstranata da uđu u zgradu.

Srž spora je sporazum, koji bi omogućio SAD da u narednih deset godina koriste dve vazdušne baze, Malacki-Kuchina kod Bratislave i Sliač u centralnoj Slovačkoj, dok će Slovačkoj dati 100 miliona dolara za njihovu modernizaciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kritičari su tvrdili da bi to isprovociralo Rusiju i omogućilo SAD da rasporede nuklearno oružje i možda trajno stacioniraju trupe u Slovačkoj.

Ambasada SAD i koaliciona vlada insistiraju, međutim, na tome da bi sporazum „pojačao bezbednost“ Slovačke i da su 23 druge članice NATO-a već potpisale slične sporazume.

Slovačka je pristupila i NATO-u i EU 2004. godine, samo 11 godina nakon što je postala nezavisna, nakon „baršunastog razvoda“ od Češke 1993. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping: Očaran sam gostoprimljivošću Srbije i srpskog naroda! – VIDEO

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas da Kina podržava napore i zalaganja Srbije da …