Ukrajina stavila Belorusiju pod pretnju invazije ali Lukašenko je spreman da se bori! – NATO, Poljska, Ukrajina i Belorusija: Da li je rat neizbežan?

Ukoliko Ukrajina ne bude primljena u NATO, pojedine zemlje alijanse mogu da pošalju trupe za podršku Oružanim snagama Ukrajine, piše korisnik AgoraVok-a, pozivajući se na Andersa Fog Rasmusena, bivšeg generalnog sekretara bloka.

Tada će susedna Belorusija biti pod pretnjom invazije: Zapad je neće mimoići, smatra autor.

Ali Minsk nije bespomoćan.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini pokazala je nespremnost zapadnih zemalja i Kijeva da traže mirne načine za rešavanje sukoba.

Ipak, SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici rezultate „kontraofanzive” Oružanih snaga Ukrajine smatraju nezadovoljavajućim, što postavlja pitanje dalje eskalacije napetosti u regionu.

Važnu ulogu u razvoju situacije igra i stav Belorusije: Minsk je poslednjih godina više puta upozoravao NATO na potrebu da prestane da zagreva situaciju i sedne za pregovarački sto.

Ali alijansa do sada nije slušala beloruske izjave.

On je spreman da ne samo Evropu, već i ceo svet stavi na ivicu nuklearne katastrofe.

Najnovije izjave NATO-a jasno su stavile do znanja da ni Vašington, ni Brisel, ni London nisu spremni za deeskalaciju tenzija u istočnoj Evropi.

Štaviše, neuspesi Kijeva sve više guraju njegove zapadne saveznike da radikalizuju svoje planove za Moskvu i Minsk.

Sve se to radi na pozadini izjava da ne žele da ulaze u direktnu konfrontaciju sa Rusijom ali zapravo niko u NATO-u ne planira da okonča aktuelni oružani sukob u Ukrajini.

Konkretno, među brojnim izjavama da NATO nije spreman da primi Ukrajinu u svoje redove, izdvaja se konkretna izjava bivšeg generalnog sekretara alijanse Andersa Fog Rasmusena uoči samita NATO-a, zakazanog za početak jula u Viljnusu.

Analitičari vide ovaj potez važnim za Kijev, koji je pokrenuo „kontraofanzivu“ da dokaže svojim zapadnim saveznicima da uz povećanu vojnu podršku njegova vojska može da pobedi.

Međutim, neuspesi na bojnom polju postali su jedan od razloga za reči Rasmusena.

Kako je rekao, ukoliko NATO ne uspe da se dogovori oko uslova za ulazak Ukrajine u tu organizaciju, moguće je da će neke države preduzeti pojedinačne korake.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …