“Rudari danima upozoravali, da se nešto dešava u jami…” – VIDEO

U toku ove nedelje očekujemo preliminarni izveštaj istrage o tome šta se dogodilo u rudniku Soko kod Aleksinca gde je poginulo osam rudara, rekao je gostujući u emisiji Marker Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

„Sve nadležne institucije, rudarska inspekcija, tužilaštvo i policija radi svoj posao i javnost će biti upoznata sa svim informacijama“, dodao je Milijanović.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je direktor tih dana upozoravao rudare da budu oprezni, pomoćnik ministra je rekao da je to uobičajena praksa kada se govori o visoko rizičnim rudnicima poput rudnika Soko.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je naveo da se ekploatacija u ovom rudniku trenutno ne obavlja i da se neće sprovoditi sve dok traje istraga, a možda i kasnije jer će nakon istrage biti sprovedena detaljna analiza „ kako i šta dalje“.

On je podsetio da poražavajući podatak da je u poslednjih 115 godina, u ovom rudniku čak 57 rudara izgubilo život i da „jedna doza rizika uvek postoji“.

Rudnik Soko trenutno spada u metansku jamu, tu je bezbednost na najvišem nivou, tvrdi gost Markera.

„Soko ima najsavrameniju opremu detektovanje i procenu metana“, tvrdi pomoćnik ministarke dodajući da je pre akcidenta nivo metana bio 1,6 odsto dok je u trenutu samog akcidenta iznosio 96 odsto.

Odgovarajući na pitanje da li postoje pisani tragovi da su rudari u rudniku Soko upozoravali nadležne, Milijanović je rekao da „koliko on zna, to ne postoji“.

Podsetimo, osam rudara je poginulo, a 18 povređeno u nesreći koja se dogodila nakon curenja metana u rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje, na istoku Srbije.

Celo gostovanje pomoćnika ministarke rudarstva energetike i rudarstva, Dejana Milijanovića u emisiji Marker.

Insajder.net

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …