Ruski jeftini dron kamikaza nemilosrdno uništava skupu ukrajinsku opremu, tenkove, haubice! – VIDEO

Ukrajinski vojnici iz četiri različite artiljerijske posade naveli su Lancete, kao jednu od glavnih prijetnji, sa kojima su se suočili na bojnom polju.

Dok ruska invazija ulazi u 17. mjesec, ukrajinske snage kažu da Moskva pojačava upotrebu jeftinih samoubilačkih dronova, koji su sposobni da unište opremu, koja je višestruko veća od vrijednosti i od koje se nije lako braniti, piše danas agencija Rojters.

Dron Lanset, ugaona siva cijev sa dva seta po četiri krila, predstavlja sve veću prijetnju na ukrajinskim linijama fronta posljednjih mjeseci, tvrde ukrajinski vojnici.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čini se da video snimci, koje su objavili proruski kanali na društvenim mrežama tokom prošlog mjeseca pokazuju da bespilotne letjelice Lanset oštećuju ili uništavaju vrijednu opremu, koju je Ukrajini donirao Zapad, kao što su tenk Leopard 2 i samohodna haubica Cezar.

Ukrajinski vojnici iz četiri različite artiljerijske posade su u razgovorima za Rojters naveli Lancete, kao jednu od glavnih prijetnji, sa kojima su se suočili na bojnom polju.

Nekoliko vojnika je reklo da se učestalost njegove upotrebe povećala poslednjih meseci.

“Ranije, u proljeće, nisu koristili lansete tako često kao sada”, rekao je 35-godišnji artiljerijski tobdžija Bohdan, u blizini Avdijevke na liniji fronta u regionu Donjecka.

Rojters navodi da Rusko ministarstvo odbrane ohrabruje povećanje proizvodnje Lanceta, kao jeftinog načina da se pogodi zapadna oprema visoke vrednosti, koja je data Ukrajini za njenu kontraofanzivu, rekao je Semjuel Bendet, pomoćni viši saradnik u Centru za novu američku bezbjednost.

Bendet je rekao da, prema javno dostupnim ruskim izvorima, dron Lanset košta oko tri miliona rubalja (oko 35.000 dolara).

Za poređenje, analitičari procjenjuju da će jedna raketa S-300, koju koristi Rusija koštati najmanje nekoliko stotina hiljada dolara.

Tenk Leopard 2 vredi nekoliko miliona dolara.

Pošto je Lancet uređaj za jednokratnu upotrebu, koji se uništava pri udaru, Bendet je rekao da može biti održiv samo ako se cena svede na desetine hiljada dolara, po dronu.

Vijesti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …