“Akula” – “Zastrašujuće” mogućnosti Rusije! Američki mediji zapanjeni…

U najsmrtonosnije oruđe Rusije na Arktiku “Nešenel interest” je svrstao podmornice “Akula”, nazvavši ih “zastrašujućim”.

Oružje nasleđeno iz vremena Sovjetskog Saveza učinilo je da Rusija bude spremna za borbu za Arktik, piše američki list “Nešenel interest”.

Mogućnosti kojima Rusija raspolaže u tom regionu autor članka je opisao kao “zastrašujuće”, prneosi “Sputnjik”.

Kako je naveo, Moskva se još u vreme Hladnog rata spremala da se suprotstavi Zapadu u arktičkom regionu.

Stečeno iskustvo i razne vrste oružja omogućili su Rusiji da dobije „smrtonosne“ mogućnosti za slučaj da u Severnom ledenom okeanu dogodi nešto „nezamislivo“.

U prvom redu tu je ruska flota ledolomaca – najveća na svetu.

Takvi brodovi postaju sve potrebniji zbog porasta komercijalnih interesa za region, a to Rusiju čini “garantom globalnog pristupa Arktiku”.

Zahvaljujući tome Rusija može slobodno da planira vojnu kampanju, kao i strategiju pristupa resursima u regionu, navodi se u članku.

U najsmrtonosnije oruđe Rusije na Arktiku “Nešenel interest” je svrstao podmornice “Akula”, nazvavši ih “zastrašujućim”.

Nedovoljna skrivenost podmornice u potpunosti se kompenzuje ogromnim arsenalom oružja koje ta podmornica ima na raspolaganju.

Pored toga, nebom iznad Arktika aktivno lete ruski avioni – na primer, lovci MiG-31, napravljeni, kako kaže autor članka, za “lov” na američke bombardere.

Novinar je ukazao na činjenicu da ti avioni imaju odlične radare i da ih odlikuju izuzetne manevarske sposobnosti. Tu su i bombarderi Tu-95 i protivbrodski avioni Tu-142.

Iako avioni Tu-95 spadaju u grupu najstarijih oni odlično funkcionišu na “hladnom arktičkom nebu”. U članku se pominju i vežbe ruskih specijalaca.

Oni su, kako se navodi, obučeni da zauzimaju teško dostupne oblasti, da sprovode obaveštajni rad, kao i da pomažu u operacijama potrage i spasavanja.

Podsetimo, u martu ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je vladi da u roku od mesec dana završi jedinstveni plan za razvoj Arktika.

Prema njegovim rečima, budućnost zemlje leži u razvoju Arktika i severnih teritorija.

Sputnik

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …