“Velika frka u Africi”! – Makron preti! Francuske trupe ugrožene?

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da “podrži sankcije protiv počinilaca opasnog puča u Nigeru”.

Prethodno je njegov ministar spoljnih poslova rekao da preuzimanje vlasti nije definitivno.

Francuska je u Nigeru oformila glavno bazno mesto za dugogodišnje operacije protiv pobunjenih islamističkih militanata u regionu Sahela, preneo je Rojters.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Francuska ima oko 1.500 vojnika u zemlji, koji podržavaju lokalnu vojsku, nakon što su se mnogi povukli iz susednog Malija i Burkine Faso, zbog tamošnjih državnih udara.

Ako uspe puč u Nijameju, koji se dogodio u sredu, francuske trupe možda bi bile prinuđene da se povuku i odatle, kažu diplomate i analitičari.

Puč je već sutradan naišao na široku osudu, a francuski predsednik rekao je da će podržati zapadnoafrički regionalni blok ECOVAS ako odluči da uvede sankcije.

“Ovaj državni udar je potpuno nelegitiman, izuzetno opasan za Niger, Nigerce i ceo region”, rekao je Makron novinarima u Papui Novoj Gvineji.

Francuski zvaničnici istakli su da još uvek nije jasno ko je trenutno glavni u Nigeru, uprkos tome što se vojni lider u četvrtak pojavio kao vođa zaverenika.

“Kada govorim o pokušaju državnog udara, to je zato što ne smatramo da su stvari definitivne”, navela je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona.

Makron je rekao da je razgovarao sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom, koji se nalazi u svojoj palati i pozvao da bude vraćen na funkciji.

Francuska ima dodatnih 1.000 vojnika stacioniranih u Čadu.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …