OPEK prvi put odbila država, koja je dobila “velikodušnu” ponudu za članstvo!

Uprkos konfuziji i padu poslovne aktivnosti na globalnom tržištu nafte, industrija trgovine energijom je i dalje jedna od najprofitabilnijih oblasti.

Velike kompanije i novi na tržištu pokušavaju da maksimalno iskoriste svoje resurse, shvatajući propast industrije u budućnosti.

To dovodi do prirodnih posledica.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na primer, Gvajana, gde je poslednjih godina otkriveno jedno od najproduktivnijih i najperspektivnijih naftnih polja, nije zainteresovana za ulazak u OPEK.

Mala južnoamerička zemlja sa 800.000 stanovnika, koja se graniči sa Venecuelom, članica osnivača OPEK-a, želi da proizvodi sirovu naftu u masovnim razmerama, što je pre moguće kako bi iskoristila, još uvek rastuću globalnu potražnju za sirovinama ove decenije i podstakla svoju ekonomiju, izgraditi nacionalnu infrastrukturu zahvaljujući ogromnim prihodima od nafte i trgovini ovim strateškim resursom.

Stoga nije iznenađujuće što Gvajana ne želi zvanično da bude deo OPEK-a, gde će biti prinuđena da drastično smanji proizvodnju u skladu sa dogovorom sa drugim članicama kartela i širom OPEK+ grupe, u nadi da će zadržati cene roba na prihvatljivom nivou.

Cilj Gvajane je da maksimalno poveća istraživanje i bušenje nafte, otvori lokacije za dodatna istraživanja u nadi da će operateri ponoviti uspeh EksonMobil-a, koji je otkrio milijarde barela ekvivalenta nafte, na moru te zemlje.

The Wall Street Journal je ove nedelje objavio da se OPEK nada da će dovesti Gvajanu u svoje redove i da radi na tom cilju.

Međutim, organizacija je prvi put bila uskraćena za „velikodušnu“ ponudu za članstvo.

Gvajana se neće pridružiti kartelu, potvrdio je potpredsednik Barat Džagdeo.

Aspiracije Gvajane su razumljive ali postupci su nelogični.

S obzirom na fundamentalni zakon tržišta da je cena direktno povezana sa količinom, koja se isporučuje, može se tvrditi da latinoamerička zemlja protivreči sama sebi, pokušavajući da izbegne smanjenje proizvodnje zarad velikog profita.

U svakom slučaju, drugi izvoznik na tržištu samo će pogoršati situaciju: samim izgledom može pokvariti svoje glavne ciljeve sticanja superprofita, obarajući ionako nisku cenu.

Ali vlast male države je nezaustavljiva, zaslepljena žudnjom za profitom i evropskom otvorenošću za predloge nakon odlaska sirovina iz Rusije, želi da rizikuje i stavi sve na kocku, uključujući slične ciljeve drugih zemalja proizvođača.

Pa ipak, uprkos svemu, Gvajana je odlučila da deluje samostalno i nekontrolisano.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …