Evropa, potpuno neočekivano, ima novog “bolesnika”: “Da, u recesiji smo”!

Zdravlje nemačkog poslovnog sektora znatno se pogoršalo u junu, piše Forbs.

Ifo indeks poslovne klime u Nemačkoj, tog meseca je iznosio 88,5 bodova, tri manje, nego u maju kada je bio na 91,5 bodova.

Vest o padu Ifo indeksa dolazi, nakon što je prošle nedelje objavljeno da je indeks menadžera nabavke (PMI) u junu u Nemačkoj pao na 41, što je 2,3 manje, nego u maju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako je PMI manji od 50, onda je posredi kontrakcija industrije, a nemački PMI je pao 11 puta zaredom.

Prema nedavnoj analizi koju je napravila londonska nezavisna kompanija za ekonomska istraživanja Capital Economics, ti su ekonomski pokazatelji uglavnom u korelaciji s rastom BDP-a.

“Ankete sprovedene u junu sugerišu da će nemački BDP u drugom kvartalu ponovno pasti, kako smo i predvideli.

S obzirom na to da prihodi građana stagniraju, kamatne stope rastu i slabi spoljna potražnja, očekujemo da će se kontrakcija (nemačke ekonomije) nastaviti i u trećem i četvrtom kvartalu”, rekao je Capital Economics.

Drugim rečima, nemačka ekonomija će ove godine u svakom kvartalu doživeti kontrakciju.

Nemačka ekonomska komora objavila je početkom jula da se nemačka ekonomija ponovno spustilla na pandemijski nivo i da trenutno nema naznaka da će se oporaviti, javlja SEEbiz.

“Nemačka je u recesiji. Među retkim smo evropskim zemljama čija se privreda spustila na nivo od pre pandemije. To je znak za uzbunu”, rekao je šef DIHK-a Peter Adrijan.

Adrijan je rekao da je situacija u nemačkoj ekonomiji teška ali da se najviše muče kompanije srednje veličine i da kompanije nisu voljne da ulažu.

Šef DIHK-a predviđa ga će građevinski sektor u drugoj polovini godine zbog visokih kamatnih stopa i skupih sirovina doživeti veliki pad.

“To će izazvati negativne posledice u celij privredi”, rekao je Adrijan.

Sve je spomenuto važno jer je nemačka ekonomija najveća ekonomija u Evropi i česte se na nju gleda, kao na ekonomski najpouzdaniju članicu Evropske unije.

Ukratko – ako Nemačkoj ne ide, neće ići ni EU.

Analitičarski internetski portal Trading Economics predlaže da će Nemačka početi da se oporavlja početkom iduće godine.

Nemačka ekonomija je trenutno slaba jer se godinama oslanjala na jeftinu energiju koju je uvozila iz Rusije i moćni proizvodni sektor. Očekivano, to je poremetio sukob Rusije i Ukrajine.

Krizu je produbila odluka o gašenju svih nuklearnih elektrana iz 2011. godine.

Naravno, Nemačka je zbog toga počela skuplje da plaća energiju ali analitičari nisu predvideli da će cene koje će plaćati biti ovoliko visoke.

Cena prirodnog gasa na evropskom tržištu prošlog leta je zbog rata u Ukrajini i letnih vrućina skočila na 339 evra po megavatsatu (MWh).

Poređenja radi, njegova cena je u decembru 2021. godine iznosila 67 evra po MWh. Megavatsat prirodnog gasa na evropskom tržištu sada se može nabaviti za 33 evra.

Istovremeno, dok se veći deo slobodnog sveta distancira od Kine, Nemačka radi sve kako bi s njom imala pozitivan trgovinski odnos.

“Izgleda da nemački kancelar Olaf Šolc ne želi da napusti svoju politiku prema Kini, koja je u poslovnom smislu uglavnom prijateljska”, stoji u izveštaju konsultantske kompanije Eurasia Group.

Iako to neće obradovati jedan deo američkih političara, nemačke kompanije koje naveliko sarađuju s Kinom će pozdraviti takvu odluku.

“Nije verovatno da će Berlin odustati od odluke da se fokusira na ekonomske prilike”, kaže Eurasia Group.

Šef DIHK-a Peter Adrijan rekao je da nemačke kompanije muči neizvesnost oko prelaska na zelenu energiju.

“Kompanije ne znaju kakvu će ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije odigrati gas”, rekao je Adrijan.

“Još nemamo ni zeleni vodonik, a ni pouzdano i jeftino snabdevanje kompanija zelenom električnom energijom”, dodao je šef DIHK-a.

Ako ne dođe do promena, međunarodna konkurencija će prestići Nemačku, a i mnoge zemlje Evropske unije.

To bi moglo dovesti do toga da će nemačke kompanije svoje fabrike preseliti u druge, za poslovanje jeftinije zemlje, piše Jutarnji list.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …