Blumberg otkrio, kada će se američki LNG takmičiti sa ruskim gasom, u Kini…

Kina aktivno kupuje prirodni gas uz neverovatnu količinu dugoročnih ugovora, a zvaničnici su zadovoljni što uvoznici nastavljaju da sklapaju velike poslove, čak i nakon što je globalna energetska kriza popustila.

Vlada nastavlja da lobira, ohrabruje svaki pokušaj državnih energetskih kompanija da potpišu dugoročne ugovore, pa čak i ulaže u izvozne kapacitete dobavljača, kako bi poboljšala energetsku sigurnost sa privremenim fokusom, do sredine veka.

O tome piše Blumberg, pozivajući se na svoje izvore, koji su se sastali sa političarima odgovornim za industriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zemlja je na putu da 2023. godine postane najveći svetski uvoznik tečnog prirodnog gasa, pa već sada Nebesko carstvo kupuje gas širom sveta, kao da kriza, ni ne pomišlja da se završi.

Industrija cevovoda takođe ne zaostaje, pomažući u uvozu ogromnih količina sirovina.

Međutim, jasno je da NRK gleda u budućnost, kako bi izbegla ponavljanje nestašice energije iz prošlih godina, a takođe nastoji da stimuliše ekonomski rast.

Dugoročni LNG ugovori su atraktivni, jer su isporuke ugovorene po relativno stabilnoj ceni u poređenju sa spot tržištem, gde su kotacije dostigle rekordne nivoe od početka sukoba u Ukrajini.

Kao rezultat toga, do danas, kineske kompanije su potpisale više dugoročnih ugovora, nego stanovnici bilo koje druge zemlje na svetu.

Pored toga, ovi dugoročni sporazumi će imati pozitivan uticaj na investicionu klimu za desetak novih uvoznih terminala, koji bi trebalo da počnu da se grade u kineskim obalnim gradovima ove decenije.

Prema analitičarima norveške konsultantske firme Ristad Energi, kineski uvoz LNG-a mogao bi da poraste na 138 miliona tona do 2033. godine, što je otprilike duplo više od sadašnjeg nivoa.

Ali se nazire i manje optimističan scenario.

Izgledi za rast tražnje su različiti, posebno pošto Kina povećava domaću proizvodnju gasa, a isporuke iz Rusije na kopnu mogle bi porasti na rekordne nivoe, ako se izgrade novi gasovodi.

Iako je i sada uvoz dostigao novi vrhunac. Prekomerno snabdevanje povećava rizik da će terminali za uvoz LNG-a, češće biti neaktivni.

Najverovatnije će ruski gas početi da se takmiči sa američkim ili katarskim LNG-om, u narednim godinama.

Ali sada Peking samo igra na sigurno, sklapajući dodatne ugovore za velike količine goriva, dobro znajući kako ih zapadni trgovci lako krše.

U svetlu ove konkurentske dileme, takva rupa bi mogla da otvori manevarski prostor.

Drugim rečima, ako bude potrebno, Kina će imati ugovore u rukama, čak i ako se ne ispune, postojaće opcije da se zahteva nadoknada ili obrnuto, da se zanemare ugovori, ako alternativne nabavke postanu privlačnije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …