„Oči u oči“: FT saznao, na šta je Si upozorio Putina, tokom posete Moskvi… – VIDEO

Na razgovorima lidera Kine i predsednika Rusije u martu ove godine, centralna tema, prema materijalu Fajnenšel tajmsa, bilo je nuklearno oružje.

List tvrdi da je Si Đinping upozorio Vladimira Putina da ga ne koristi u Ukrajini.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve tvrdnje izmišljotinom. „Gazeta.Ru“ je saznala šta je izazvalo pojavu takve publikacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na kineske i zapadne zvaničnike, izvestio je da je Si Đinping tokom svoje poslednje državne posete Moskvi „privatno” upozorio ruskog predsednika da ne koristi nuklearno oružje, tokom specijalne operacije u Ukrajini.

Od tada, kineski zvaničnici privatno preuzimaju zasluge, što su ubedili ruskog predsednika da odustane od prikrivenih pretnji da će upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine.

Publikacija napominje da je “sprečavanje” Putina od upotrebe nuklearnog oružja navodno bilo centralno pitanje za Kinu, jer je važno za obnavljanje veza sa Evropom, koje su stradale zbog ruske specijalne operacije.

Kina poslala poruke „na svim nivoima“

Izvori lista ističu da je „Sijevo upozorenje“ dalo nadu da se Peking, suprotno odnosima sa Moskvom i dalje protivi upotrebi oružja za masovno uništenje.

„Kinezi preuzimaju zasluge za slanje poruke na svim nivoima“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

List takođe podseća da je šef evropske diplomatije Žozep Borel u martu rekao da poseta kineskog lidera Moskvi „smanjuje rizik od nuklearnog rata, a oni (Kinezi. – Gazeta.ru) su to učinili veoma, veoma jasno.”

Međutim, uprkos javnoj retorici Pekinga protiv upotrebe takvog oružja, „neke ukrajinske pristalice sumnjaju da je to prava pozicija Kine, s obzirom na Sijevo ’bezgranično‘ partnerstvo sa Putinom i ’mirovni plan‘, koji se u velikoj meri poklapa sa tezama ruskih govora”.

FT primećuje da kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev lista ali je bivši zvaničnik kineske vlade potvrdio da je Si lično zamolio Putina da ne koristi oružje za masovno uništenje.

Prema njegovim rečima, „stav Kine protiv njegove upotrebe uključen je u dokument, o miru u Ukrajini“.

Kako je reagovao Kremlj?

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je zamoljen da prokomentariše članak Fajnenšel tajmsa – on nije potvrdio podatke lista.

„Suština razgovora je jasno izneta u dokumentima, koji su usvojeni kao rezultat [zajedničke] izjave. Dakle, ima mnogo informacija.

A, sve ostalo je fikcija“, rekao je Peskov.

Prethodno je portparol Kremlja govorio o mogućnosti upotrebe oružja za masovno uništenje. On je takva pitanja nazvao „neprihvatljivim“.

„Ako primetite, sa ruske strane niko ne govori o ovoj temi i nije se svađao“, naglasio je Peskov.

Motivacija Pekinga

Prema članku, glavni interes Kine u ovom slučaju je želja da se „zabije klin između Evrope i Sjedinjenih Država“, a ruska upotreba nuklearnog oružja preti da poništi ove napore.

Pozivajući se na višeg savetnika kineske vlade, FT tvrdi da bi „ruski nuklearni napad protiv Ukrajine ili nekog od njenih evropskih saveznika mogao da okrene kontinent protiv Kine, dok bi kontinuirani pritisak Pekinga [na Moskvu] da spreči takav čin mogao da pomogne u poboljšanju odnosa sa kontinent.

Jedan zapadni obaveštajni zvaničnik rekao je za Fajnenšel tajms da je Putin razočaran rezultatima posete Sija Moskvi, jer ona „nije donela nikakvu opipljivu korist Rusiji, kao što je odobrenje izgradnje gasovoda Snaga Sibira 2“.

Jedan od zvaničnih izvora je primetio da „ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, „sve će se to pokazati, kao negativne posledice po Kinu“.

Zauzvrat, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin Ši Jinhong smatra da „Rusija nikada nije dobila i nikada neće dobiti odobrenje Kine za upotrebu nuklearnog oružja“ ali ako ga upotrebi, „Kina će se još više distancirati od Rusije. ”

Da li nuklearni udar ima smisla?

Publikacija podseća da je Putin 27. oktobra 2022. rekao da Rusiji nije potreban nuklearni udar na Ukrajinu, pošto nema smisla – „ni politički, ni vojni“.

Ova Putinova izjava došla je u pozadini rastućeg straha na Zapadu o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Izvori bliski Kremlju takođe su za FT rekli da je na jesen „ruski lider samostalno odlučio da taktičko nuklearno oružje neće dati prednost Rusiji, nakon što je predvideo scenarije, koji će uslediti iz njegove upotrebe“.

Zauzvrat, Kijev i dalje strahuje od mogućnosti upotrebe oružja za masovno uništenje, od strane Moskve.

Sada se navodno može govoriti o stvaranju vanredne situacije u Zaporoškoj NE.

Dan ranije, savetnik generalnog direktora Rosenergoatoma Renat Karčaa rekao je da Kijev planira da lansira raketu Točka-U, napunjenu nuklearnim otpadom u ZNPP.

Posle toga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u razgovoru sa francuskim liderom Emanuelom Makronom rekao da Ruska Federacija priprema provokaciju u ZNPP.

Pozivajući se na podatke Oružanih snaga Ukrajine, on je naveo da su na krovu stanice postavljeni „predmeti, koji liče na eksploziv“.

FT piše da je Putin tokom govora na plenarnoj sednici SPIEF-a 16. juna ponovo podsetio na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

„Svi samo čekaju da počnemo da pritiskamo dugmad. Ali nema takve potrebe. Ovo je prvo razmatranje.

Nema te potrebe, jer neprijatelj na prvoj liniji nema uspeha, u tome je cela poenta.

I shvatajući da je uspeh malo verovatan, provociraju nas na neke teške akcije kao odgovor, nadajući se da će kasnije upreti prstom u nas i reći: pa vidi kako su zli, kako su okrutni i ne možeš da se nosiš njima i ukazati na to svim našim partnerima“, rekao je Putin.

On je dodao da je teoretski moguća upotreba nuklearnog oružja ali samo ako je ugrožen teritorijalni integritet Ruske Federacije.

Na kraju materijala FT navodi komentar direktora Karnegijevog ruskog evroazijskog centra Aleksandra Gabujeva (priznatog, kao strani agent u Ruskoj Federaciji).

Po njegovom mišljenju, nuklearno oružje je jedino osiguranje za rusku stranu, u slučaju nepovoljnog ishoda SVO.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …