Preti nam potop… U ovim predelima očekuje se i preko 50 litara kiše!

Dok je u većem delu zemlje i dalje sunčano ili umereno oblačno, centralni deo Srbije nalazi se na udaru snažnih grmljavinskih nepogoda.

Trenutno se nad Šumadijom nalaze tri veoma jake grmljavinske oluje.

Jedna se kreće direktno prema Smederevskoj Palanci, a druga prema širem području Kragujevca i doneće im veoma obilne pljuskove, snažna električna pražnjenja, lokalno grad i olujni vetar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U veoma kratkom vremenskom intervalu moglo bi da padne na pojedinim lokacijama od 30 do 50 mm kiše, uz opasnost od poplava i bujica, zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode.

Kako pojašnjava meteorolog, Đorđe Đurić, potom će se ovi grmljavinski procesi u severozaapdnoj visinskoj struji premeštatai dalje prema Pomoravlju i dalje ka jugu i jugoistoku, a sledeći na udaru naći će se šire područje Jagodine, Paraćina i Ćuprije.

Treći grmljavinski sistem premešta se sa juga Šumadije prema dolini Zapadne Moprave i na njegovom udaru naći će se šire područje Trstenika i Kruševca.

Novi talas grmljavinskih nepogoda u Srbiji: U ovim predelima očekuje se i preko 50 litara kiše….

Srbija je na udaru veoma snažnih grmljavinskih nepogoda sa veoma obilnim pljuskovima, uz snažna električna pražnjenja, lokalno i grad.

Širom Srbije zabeležena je i materijalna šteta. Nažalost, oluje se i danas očekuju nad našim područjem.

U Srbiji će u četvrtak biti sunčano i toplo, uz vrlo visoke vrednosti UV zračenja.

Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C.

Duvaće slab severozapadni vetar.

Zbog povećane vlažnosti vazduha očekuje se i veoma sparno i neugodno.

Posle podne u zapadnim i jugozapadnim, a krajem dana i tokom noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Na udaru pljuskova sa grmljavinom prvo će se naći Podrinje, zapadna i jugozapadna Srbija, kasnije centralni predeli Srbije, Šumadija i Kolubarski okrug, a tokom večeri i noći i ostali predeli Srbije.

Biće uslova i za grmljavinske oluje sa snažnim električnim pražnjenjem, uz lokalnu pojavu grada i u uz veoma obilne pljuskove.

U predelima sa veoma obilnim pljuskovima očekuje se da pade i preko 40 mm kiše po kvadratnom metru, pa će postojati opasnost od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera.

Na pojedinim lokacijama postojaće opasnost od poplava usled nemogućnosti da kanalizacioni i odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode u kraćem intervalu.

Pored zapadnih i jugozaapdnih predela Srbije, u toku večeri i noći opasnost od grmljavinskih nepogoda i obilnih pljuskova očekuje se i na jugu, jugoistoku i istoku Srbije i u Pomoravlju.

Jedino bi na severu Srbije moglo da ostane suvo, naročito na području Vojvodine.

Inače, širom zapadne, jugozapadne, južne, jugoistočne i istočne Srbije očekuje da padne od 20 do 40 mm kiše, lokalno na jugozapadu Srbije i preko 50 mm, a u zonama sa olujama i više.

Zbog obilnih padavina prethodnih dana i očekivanih danas krajem dana, tokom večeri i noći, u slivu Zapadne i Južne Morave, Peka, Mlave, Timoka, Ibra, Đetinje i Kolubare postojaće u naredna 24 sata opasnost od poplava i bujica u gornjim tokovima slivova ovih reka, pa se preporučuje oprez.

Kada je reč o srednjim i većim rekama osim porasta vodostaja, ne očekuje se opasnost od poplava. Velike reke poput Dunava, Save i Tise imaju srednji i nešto niži vodostaj.

Petak će doneti sa severa i severozapada prodor oslabljenog hladnog fronta, uz jak severozapadni vetar i neznatni pad temperature vazduha.

Za vikend se očekuje stabilizacija vremena i to će biti uvod u pravo letnje veme tokom sledeće sedmice, uz novi toplotni talas.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …