“U Evropi će uskoro shvatiti da pobeda Kijeva nije moguća”

Evropljanima je sve jasnija činjenica da pobeda Kijeva nije moguća, izjavio je Sputnjiku šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrolu naoružanja Konstantin Gavrilov.

“Naši sagovornici u Beču navode da među Evropljanima postoji razumevanje da Ukrajina neće moći da lako pobedi i da je pobeda, u principu, nemoguća.

Oni priznaju moć i organizovanost ruske vojske, koja je na bojnim poljima stekla kolosalno borbeno iskustvo”, rekao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, situaciju se za “natovce” pogoršava i time što je njihov vojno-industrijski kompleks u padu.

“Oni su već isporučili Ukrajini sve rezerve PVO sistema ‘stringer’ i ‘džavelin’, skladišta su prazna i kako bi se ona napunila biće potrebne godine, a to nikako ne ide na ruku iscrpljenim evropskim skladištima i proizvodnji granata”, pojasnio je ruski diplomata.

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da isporuke oružja Ukrajini ništa ne menjaju i samo odugovlače konflikt.

Kako je istakao ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, SAD i NATO direktno učestvuju u tom sukobu ne samo isporukama oružja već i u obukama vojnika.

Stoltenberg: NATO će reći da Ukrajina može da bude član u budućnosti

Zemlje članice NATO-a jasno će reći na samitu Alijanse u Viljnusu da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao po dolasku na samit da očekuje da će saveznici poslati jasnu, jedinstvenu i pozitivnu poruku o putu ka članstvu Ukrajine u NATO-u.

On je rekao da očekuje saglasnost zemalja NATO-a da se usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) ukloni kao zahtev za ulazak Ukrajine u Alijansu.

Time bi se, kako je istakao, pridruživanje Ukrajine NATO-u odvijalo u jednom, umesto u dva koraka.

Stoltenberg je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio tri strateške greške kada je napao Ukrajinu.

Prva greška, prema njegovom mišljenju, je ta što je potcenio Ukrajince, druga što je potcenio jedinstvo NATO-a i treća što je potcenio političke posledice te agresije.

Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije, uprkos tome što će ona nuklearno oružje rasporediti na tlu Belorusije i ocenio da je “nuklearna retorika Rusije neopromišnjena i opasna”.

Prema njegovim rečima, članice NATO-a dosad nisu videle nikakve promene u ruskom nuklearnom stavu, koje bi od njih zahtevale promenu ali će ostati na oprezu.

B92/Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …