Da li je najnoviji bolkbaster “Openhajmer”, zapravo pretnja Amerike i kome?

Novi blokbaster film Kristofera Nolana “Openhajmer” izazvao je kontroverzu, a neki su pozvali na bojkot i zahtevali uklanjanje scene s*ksa u kojoj glavni lik izgovara čuvenu rečenicu iz Bhagavad Gite, koja je razbesnela Hinduse.

Film priča priču o atomskoj bombi kroz sočivo njenog tvorca Roberta Openhajmera, a u toj sceni se pojavljuje glumac Kilijan Marfi, koji igra glavnu ulogu, uz Florens Pag, koja igra njegovu ljubavnicu Džin Tatlok.

Tokom intimnosti, Florens Pag zastaje i uzima kopiju Bhagavad Gite, jednog od najsvetijih hinduističkih spisa i traži od Marfija da iz nje čita, što on i čini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Scena je izazvala ogorčenje među nekim desničarskim grupama, a političar iz indijske hindu-nacionalističke partije Baratija Janata (BJP) nazvao je film “uznemirujućim napadom na hinduizam“ i optužio ga da je “deo veće zavere antihinduističkih snaga“.

U saopštenju od subote, indijski komesar za informacije Udaj Mahurkar rekao je da je scena “direktan napad na verska uverenja milijardi tolerantnih Hindusa”, uporedivši to sa “vođenjem rata protiv hinduističke zajednice”.

On je dodao: “Verujemo da ako uklonite ovu scenu i učinite ono što je neophodno da osvojite srca Hindusa, to će mnogo doprineti utvrđivanju vaših uverenja kao senzibilizovanog ljudskog bića i obdariti vas prijateljstvom milijardi dobrih ljudi.

Takođe, mnogi su na društvenim mrežama izrazili negodovanje i gnev zbog nepoštovanja svete knjige.”

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …