Pukovnik Markus Rajzner: OSU kao bokser u nokdaunu, koji se bori protiv svetskog šampiona

Pukovnik Markus Rajzner smatra da Rusi efikasno zaustavljaju napredovanje ukrajinskih snaga i poredi današnju situaciju u Ukrajini, sa Prvim svetskim ratom.

“Opisao bih trenutnu situaciju kao rat iscrpljivanja”, rekao je pukovnik Rajzner, prenosi austrijski list “Fokus”.

Ukrajinska kontraofanziva posustaje, jer je ruska vojska bolje pripremljena za napad. Ruske trupe su, prema Rajzneru, superiorne u mnogim aspektima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Austrijski pukovnik poredi situaciju sa operacijama iz Prvog svetskog rata: “U ovom ratu, mi smo, u izvesnom smislu, u 1915. ili 1916. godini. Taktika iz tog vremena je primetna i na ruskoj i na ukrajinskoj strani. To je taktika malih udarnih grupa”, dodaje pukovnik.

“Pokušavaju da ostvare teritorijalne dobitke putem napredovanja malih jedinica i uz pomoć artiljerije”, objašnjava Rajzner.

“I jedni i drugi pokušavaju da nastupaju iza sopstvene artiljerijske vatre. Ukrajina ima velikih problema sa ovakvim sinhronizovanjem kombinovane borbe, jer im za to nedostaju veštine.”

Moral ukrajinskih trupa je teško pogođen

Vojni ekspert pominje rusko “funkcionalno vazduhoplovstvo ili rakete zemlja-zemlja velikog dometa, koje mogu da deluju u dubini neprijatelja.”

Prema Rajzneru, ukrajinski problemi počinju već sa izviđanjem. Ruski dronovi predstavljaju veliki problem za Ukrajinu.

Dronovima, kao i drugim sredstvima elektronskog ratovanja, ruska vojska ometa neprijatelja i njegove komunikacije, delimično ih presrećući. Pomoću dronova, ruska vojska i izviđa i napada.

Upotreba dronova kamikaza tipa “lanset” i dronova za izviđanje (FPV) izaziva velike probleme Ukrajincima.

Prema rečima vojnog eksperta, ove poslednje su “jednostavne bespilotne letelice, poznate iz civilnih ili privatnih aplikacija”, koje se u ratu opremaju eksplozivnim punjenjem, “na primer, glavom projektila protivtenkovske rakete RPG-7 i navode se do cilja kamerom”, objašnjava Rajzner.

Svojim borbenim avionima Rusija uspeva da zaustavi ukrajinske napade.

“Kada se Ukrajinci pripremaju za napad, Rusi ih zaspu bombama“, objašnjava ekspert.

“Kada se ukrajinske snage približe liniji, ruski helikopteri napadaju kolone sa bezbedne udaljenosti.”

Minska polja su, takođe, veliki problem.

“Kada Ukrajinci očiste mine, Rusi postave nove”, kaže Rajzner. “Ukratko, brojne vojne sposobnosti su na ruskoj strani.”

I sve češće raspoređivanje rezervista stvara problem Ukrajini. Mnogi vojnici, koji su prošli šestomesečnu obuku NATO-a, više nisu živi, dodaje pukovnik.

“Moral trupa je time teško pogođen.”

Manevar klešta na reci Oskil

Rusi su uspeli da prodru na zapad u oblasti Svatova i Severodonjecka. Prema raznim izveštajima, radi se o pet do sedam kilometara terena pod nagibom. Treba očekivati nastavak ovih napada, zaključuje vojni ekspert.

Rusi će se verovatno osloniti na 1. gardijsku tenkovsku armiju, elitnu jedinicu koja je pretrpela gubitke u prvim mesecima rata ali je osvežena i ojačana tenkovima T-90. Ruska vojska, smatra ekspert, sada ima jedan cilj: reku Oskil.

“Izgleda kao da Rusi pokušavaju da sa 1. gardijskom tenkovskom armijom napreduju do Oskila i izvedu manevar klešta”, smatra Rajzner.

Reka bi omogućila ruskoj vojsci da prati ukrajinske rezerve i izoluje mesta za proboj. “Upravo je takav pristup važan za ukrajinsku ofanzivu.”

Ovaj vojni ekspert prvu fazu kontraofanzive opisuje kao neuspeh, smatrajući da Ukrajina ima veoma malo manevarskog prostora.

“Veliki prodor u pravcu Melitopolja ili Marijupolja sada nije moguć.”

B92/RTS.RS

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …