Kreće slom? Umanjen kreditni rejting SAD!

Agencija Fič umanjila je kreditni rejting Sjedinjenih Država sa najvišeg AAA na AA+, navodeći kao razloge rastući dug na federalnom, državnim i lokalnim nivoima i “postepeno pogoršanje standarda upravljanja” u protekle dve decenije.

Takva odluka ilustruje jedan od načina na koje bi rastuća politička polarizacija i stalni politički sukobi u Vašingtonu oko potrošnje i poreza na kraju mogli koštati američke poreske obveznike, jer bi niži kreditni rejting vremenom mogao povećati troškove zaduživanja američke vlade, prenosi Glas Amerike.

Ovo je tek drugi put u istoriji da je smanjen kreditni rejting SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Još jedna od vodećih agencija za kreditni rejting, „Standard i Purs“, još 2011. godine oduzela je Americi AAA rejting, nakon dugotrajnog neslaganja oko gornjeg limita za zaduživanje vlade.

Vladina kancelarija za odgovornost je u izveštaju iz 2012. godine procenila da je zastoj oko budžeta za 2011. godinu povećao troškove zaduživanja Trezora za 1,3 milijarde dolara, te godine.

Iz agencije Fič su 24. maja upozorili da bi mogli umanjiti rejting SAD, jer članovi Kongresa ponovo nisu mogli da se dogovore da podignu limit zaduživanja.

Skoro nedelju dana kasnije postignut je dogovor, koji je podigao granicu zaduživanja ali je podrazumevao i smanjenje državnog deficita u narednoj deceniji za oko 1.500 milijardi dolara.

Iz Fiča su kao razlog za današnju odluku naveli i pogoršanje političkih podela oko potrošnje i poreske politike, dodajući da je kvalitet upravljanja u SAD opao u odnosu na druge visoko ocenjene zemlje, uz napomenu da su „ponavljani zastoji u dogovorima, oko granice duga i rešenja donošena u poslednjem trenutku“.

Zvaničnici administracije Džoa Bajdena oštro su kritikovali potez Fiča, a ministarka finansija Dženet Jelen je rekla da je odluka „proizvoljna“ i „zasnovana na zastarelim podacima“.

Prema njenim rečima, američka ekonomija se brzo oporavila od pandemijske recesije, sa stopom nezaposlenosti koja je među najnižim u proteklih 50 godina i sa stopom ekonomskog rasta od 2,4 odsto na godišnjem nivou.

Osoba upoznata sa razgovorima administracije i rejting agencije je navela da su iz Fiča obavestili zvaničnike Bajdenove administracije da su i neredi od 6. januara 2021. bili faktor za odluku o umanjenju rejtinga, jer je to ukazivalo na nestabilnu vladu.

Još jedan faktor u odluci Fiča je očekivanje agencije da će američka ekonomija pasti u „blagu recesiju“ u poslednja tri meseca ove i početkom naredne godine.

Ekonomisti Federalnih rezervi dali su sličnu prognozu ovog proleća ali su je u julu promenili, navodeći da će ekonomski rast usporiti ali da će recesija verovatno biti izbegnuta.

Odluka Fiča rezultirala je padom berzanskih indeksa u SAD i globalno ali su cena dolara i dobit na obveznicama Trezora porasli.

Nedostatak promena u obveznicama Trezora SAD i indeksu dolara sugeriše da je tržište već u velikoj meri kvantifikovalo i procenilo štetu učinjenu nedavnim problemima, rekla je za Rojters vodeća analitičarka kapitala u kompaniji Hergrejvs Lendsdaun, Sofi Lund Jejts.

Vodeći ekonomista kompanije Alajans Bernštajn u Njujorku Erik Vinograd rekao je da „niko ozbiljno, ne uzima u obzir mogućnost da SAD ne bi mogle da plate svoj dug“, dodajući da će potražnja za kratkorčnim i dugoročnim obveznicama Trezora biti nastavljena i da ne vidi ovo umanjenje rejtinga, kao značajan signal za probleme u budućnosti.

FoNet

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …