Dolar ponovo pogođen ali ovog puta, ne od Rusije ili Kine

Odluka Fitcha da smanji kreditni rejting SAD razotkrila je fundamentalne ekonomske probleme u zemlji i sve nedostatke njenog upravljanja, piše GT.

Takav udar na reputaciju Vašingtona imao bi ozbiljne i trajne posledice, ubrzao bi dedolarizaciju i bio korak, ka krahu američke hegemonije, smatraju stručnjaci.

Analitičari kažu da ovaj potez odražava neodgovornu politiku Vašingtona, koja šteti svetu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Agencija za procenu rejtinga Fič u utorak je snizila do sada najviši kreditni rejting američke vlade, navodeći kao razlog fiskalno pogoršanje, koje se očekuje u naredne tri godine i stabilan pad upravljanja, u poslednje dve decenije.

Ovo je bio drugi put u istoriji da su Sjedinjene Države pale sa vrha kreditnog rejtinga.

Ova odluka nanosi ozbiljan udarac međunarodnoj reputaciji i poziciji Vašingtona, u globalnoj geoekonomskoj situaciji, koja se brzo menja.

Iako bi odluka nezavisne rejting agencije mogla da pogorša previranja na globalnim finansijskim tržištima, analitičari kažu da se očekuje da će uticaj biti ograničen i privremen.

Međutim, takve akcije – zajedno sa slabljenjem američke ekonomije i krizom unutrašnjeg upravljanja – postepeno će narušiti američke ekonomske prednosti i eliminisati hegemoniju njene valute, pošto trend dedolarizacije nastavlja da dobija na zamahu, kažu stručnjaci.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …