G7 ujedinjeni kreću na Kinu: Složno i udarnički će se isprečiti kineskom “Pojasu i putu”

Predsednik Bajden je rekao da će SAD podržati trećinu infrastrukturnog programa G7, vrednog 600 milijardi dolara, koji bi trebalo da bude konkurent kineskoj inicijativi.

Zemlje G7 treba da ulože čak 600 milijardi dolara u infrastrukturu manje prosperitetnih zemalja širom sveta, pri čemu će SAD platiti jednu trećinu računa u narednih pet godina.

Saopštenje je objavljeno u nedelju u Nemačkoj, sa novcem, koji bi trebalo da parira kineskoj inicijativi Pojas i put.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U pratnji drugih lidera grupe G7, američki predsednik Džo Bajden rekao je, da su zapadne zemlje posvećene „finansiranju kvalitetne, visokostandardne, održive infrastrukture u zemljama u razvoju i zemljama sa srednjim prihodima“.

Ne pominjući Kinu po imenu, rekao je da je ono što G7 radi „suštinski drugačije, jer se zasniva na našim zajedničkim vrednostima“.

SAD su dugo optuživale Kinu, da koristi svoje bogatstvo velikim ulaganjem u zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Trampova administracija je tvrdila da Peking sprovodi „diplomatiju zamke duga“ prema svojim zajmoprimcima, nudeći zajmove, koje primaoci na kraju ne mogu da vrate i uzimajući već izgrađenu infrastrukturu, kao kolateral.

Kina odbacuje tu tvrdnju, rekavši da njene globalne infrastrukturne investicije, koje se procenjuju na 2,5 biliona dolara, koriste i njoj i ciljnim zemljama.

Veliki deo novca odlazi u stvari poput puteva i luka, dajući Kini povećan fizički pristup stranim resursima i tržištima.

Od njegovog pokretanja pre skoro deceniju, SAD i njihovi saveznici su se borili da ponude alternativu kineskom programu.

Prošle godine, tokom sastanka u Kornvolu u Velikoj Britaniji, zemlje G7 objavile su sopstvenu verziju, nazvanu „Ponovo izgradimo bolji svet“ (BBV) kako bi odražavala domaći plan Bajdenove administracije, koji su na kraju izbegavali republikanci i neke demokrate.

BBBV je tada preimenovan u Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije (PGII).

„Ovo nije pomoć ili dobrotvorne svrhe“, rekao je Bajden u nedelju, tokom svog govora u Schloss Elmau u Nemačkoj.

„To je investicija, koja će doneti povrat za sve, uključujući američki narod i ljude svih naših nacija.

„To će podstaći sve naše ekonomije i to je šansa za nas da podelimo našu pozitivnu viziju budućnosti i dozvolimo zajednicama širom sveta da vide sebe – i uvere se u konkretne prednosti partnerstva sa demokratijama“, rekao je on.

Obaveza SAD od 200 milijardi dolara biće pokrivena kombinacijom novca savezne vlade sa privatnim kapitalom investitora, kao što su penzioni fondovi, privatni kapital i fondovi osiguranja.

EU je objavila sopstveni odgovor od 300 milijardi evra (317 milijardi dolara) na Pojas i put u decembru prošle godine.

Bela kuća je saopštila da će se investicije PGII fokusirati na četiri ključne oblasti, uključujući infrastrukturu otpornu na klimu i izvore energije, sigurne komunikacije, unapređenje rodne ravnopravnosti i projekte zdravstvene zaštite.

Bajden je rekao, da je „na desetine projekata već u toku“ i naveo pregršt primera.

Među njima je i 14 miliona dolara za podršku naporima Rumunije za izgradnju malog modularnog reaktorskog postrojenja (SMR); ugovor vredan 600 miliona dolara za izgradnju podmorskog telekomunikacionog kabla za povezivanje Singapura sa Francuskom preko Bliskog istoka i Roga Afrike; i privatni razvojni projekat vredan 320 miliona dolara za izgradnju bolnica u Obali Slonovače.

Neke publikacije poput Politiko-a su primetile da su zapadni investicioni planovi već potkopani u smislu borbe protiv klimatskih promena.

Iako su i dalje relevantni, oni su zauzeli pozadinu, zbog povećanja cena energije i planova EU da se odvoji od Rusije, što je dovelo do toga da se neke članice ponovo oslanjaju na elektrane na ugalj.

Tu je i pitanje visoke inflacije u SAD i EU, što utiče na vrednost dolara i evra, potencijalno smanjujući stvarni uticaj dodeljenih sredstava na duži rok.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …