“Iza kulisa, Srbija se umiruje zbog straha da se Rusija ne umeša u Zapadni Balkan”

Grupa uticajnih političara, uključujući predsednike spoljnopolitičkih komiteta parlamenta SAD, Nemačke i Velike Britanije, pisali su liderima SAD i EU da preispitaju svoj pristup ublažavanju tenzija između Kosova i Srbije, navodi britanski Gardijan.

Upućeno onima koji predvode međunarodne napore za normalizaciju odnosa između dve zemlje, potpisnici ovog otvorenog pisma, piše britanski list, kritikovali su “nedostatak pritiska na Srbiju” i rekli da “dijalog uz podršku EU tek treba da da pozitivne rezultate”.

Zanimljivo je da je Gardijan za naslovnu fotografiju stavio mural iz Beograda „Kad se vojska na Kosovo vrati“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Snažno sročeno pismo pojačava zabrinutost za Kosovo, izraženu iza kulisa, da su EU i SAD na strani srpskog rukovodstva.

To dolazi dva meseca nakon što su se na severu Kosova rasplamsale tenzije zbog izbora za gradonačelnike za koje Priština kaže da su sledili slovo zakona, ali da je izbore pokvario bojkot srpskih birača koji je rezultirao izlaznošću manjom od četiri odsto”, piše Gardijan.

Kosovski premijer je za nasilje na severu zemlje okrivio “fašističke rulje” koje kontroliše vlada susedne Srbije i rekao da je odbio zahtev SAD za izmeštanje nedavno postavljenih gradonačelnika iz njihovih zvaničnih kancelarija.

Zauzvrat, predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je izbore nevažećim i optužio Kosovo da odbija da uđe u dijalog.

Autori pisma kažu da napori EU i SAD da reše krizu ne daju rezultate i pozivaju na preispitivanje pristupa.

“Pokušaji Srbije da poremete demokratske izbore na Kosovu moraju biti javno kritikovani kao strano mešanje sa opipljivim merama koje su sprovedene da bi se oni pozvali na odgovornost ako nastave da podrivaju slobodne i poštene izbore“, navodi se u pismu, prenosi Gardijan.

Pismo je poslatoe američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu i visokom predstavniku EU za spoljne poslove Džozepu Borelju, koji je predvodio nedavne napore u Moldaviji i Briselu na deeskalaciji tenzija između dve zemlje.

“Trenutni pristup ne funkcioniše“, napisali su autori, prenosi Gardijan.

“Tražili bismo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i da osigura da ne usvojimo politiku Balkana usredsređenu na Beograd”, navodi se u pismu.

Među potpisnicima su Bob Menendez, predsednik komiteta za spoljne poslove američkog Senata, Majkl Rot, predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga, i Ališa Kerns, predsednica britanskog odbora za spoljne poslove, zajedno sa političarima iz Češke, Ukrajine, Irske, Litvanije, Estonije i Islanda.

U pismu se dodaje da se Kosovo “suočilo sa značajnim reperkusijama” nakon izbora gradonačelnika u četiri opštine na severu zemlje.

U pismu se navodi da je bilo „nedostatka pritiska na Srbiju“ nakon što su srpske vlasti pritvarale tri kosovska policajca i „nepozivanje odgovornih“ za napade na mirovne snage KFOR-a.

To, napisali su potpisnici, a prenosi Gardijan, “naglašava trenutnu ravnodušnost u rešavanju takvih žarišta”.

Vučić je potom pozvao kosovske vlasti da povuku, kako je rekao, “navodne gradonačelnike” na severu Kosova kako bi ublažili krizu koja je izazvala nasilje.

On je na sastanku evropskih lidera u Moldaviji i kasnije u Briselu tvrdio da je kosovsko rukovodstvo odbilo da uđe u dijalog za rešavanje krize.

„Iza kulisa, stanovnici Kosova su optuživali SAD i rukovodstvo EU da zapravo umiruju Srbiju zbog straha da će se Rusija umešati u Zapadni Balkan.

Pismo je potpisao i 41 član nacionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta”, piše Gardijan.

Danas

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …