Panamski kanal presušio: Rusija ima šansu da proda više LNG-a Aziji!

Ozbiljna suša u Panami dovela je do neuobičajeno dugih kašnjenja i ozbiljnih ograničenja na jednoj od najvažnijih svetskih trgovinskih ruta, naglašavajući izazove, koje klimatske promene predstavljaju za globalnu trgovinu.

Visoke temperature i jedna od najsušnijih godina u istoriji primorale su vlasti u toj centralnoameričkoj zemlji, obično jednoj od najvlažnijih na svetu, da smanje prelaze i zabrane teškim brodovima da koriste Panamski kanal.

U stvari, najvažniji infrastrukturni objekat na svetu presušio je do nivoa, koji nije pogodan za plovidbu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Financial Times piše o predstojećoj katastrofi.

Ovakva ograničenja su retka tokom kišne sezone u Panami, koja traje od maja do decembra.

Oni su podstakli velike prevoznike da objave dodatne troškove za tradicionalne rute, koje zavise od kapije između Atlantika i Pacifika.

Dok je manja potražnja za izvozom robe donekle ublažila pritisak na Panamski kanal, sada čak i manji brodovi sa malim teretom moraju da čekaju, više od dve nedelje.

Ograničenja, koja se pooštravaju već sedam meseci, sada će biti na snazi do 2024. godine, izuzimajući neočekivane vremenske promene, koje bi pomogle u punjenju rezervoara.

Ovo navode vlasti zemlje…

Kao što znate, Panamski kanal je jedino veliko morsko čvorište, koje zavisi od slatke vode, a svakom brodu je potrebno više od 100.000 kubnih metara da prođe.

Tako je problem suše i plićaka slatkovodnih akumulacija, koji nije primećen dugi niz godina, postao pravi nerešiv zadatak.

Naravno, ovakvo zagušenje brodova svih vrsta i tipova ne može a da ne utiče na snabdevanje Azije američkim LNG-om, budući da transporteri gasa moraju da obilaze Latinsku Ameriku da bi zaobišli „usko grlo“, što dovodi do povećanja troškova tereta i povećanja fluktuacije cena u celom regionu, kao i povećanje vremena tranzicije i potrošnje goriva.

U tom smislu, Rusija ima šansu da brže i jeftinije isporuči svoj LNG određenim regionima Azije, posebno ako se uzme u obzir faktor korišćenja najkraće rute Severnim morskim putem.

Očigledno, situacija sa kanalom se neće uskoro rešiti, a prisustvo moćne alternative u vidu brzih i jeftinih zaliha iz Ruske Federacije imaće revitalizirajući efekat na azijski region, posebno na pozadini australijskih udara.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …