Montgomeri: Pesimista sam kada je reč o postizanju sporazuma između Beograda i Prištine

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijem Montgomeri kaže da je pesimista kada je reč o postizanja sporazuma izmedju Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, smatra da je upitno da li će međunarodne snage i unutrasnje kosovsko-albanske podele to omogućiti.

On ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedina osoba u regionu koja ima snagu i želju da se dođe do dobrog rešenja ovog problema.

“Vaš predsednik je snažan lider, koji veoma dobro razume međunarodnu politiku i on je jedina ličnost u regionu koja ima snagu i želju da se dođe do dobrog rešenja za ovaj problem. Pitanje je da li će međunarodne snage i unutrasnje kosovsko-albanske podele omogućiti bilo koji sporazum. Ja sam pesimističan”, kaže Montgomeri za Tanjug.

On pri tom napominje i da ima veliko poštovanje prema izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koga, kako kaže, zna već više od 20 godina.

“Ako ijedan izaslanik ima šansu da postigne dogovor, to je on”, smatra Montgomeri.

Na pitanje kako vidi ulogu SAD u procesu postizanja konačnog rešenjai i da li će Bela Kuća sarađivati sa Briselom, te da li se mogu očekivati i neke samostalne inicijativa iz Bele kuće, Montgomeri kaže: “Hvala Bogu, aktuelna američka administracija će prihvatiti sporazum koji Lajčak bude dostigao”, kaže, uz opasku da treba imati na umu da americka spoljnopoliticka zajednica veoma snažno podržava kosovske Albance i da će učiniti sve što može da onemogući svaki dogovor.

Na pitanje o tome kako vidi srpsku drzavnu politiku u ovom trenutku, uzimajući u obzir regionalne i međunarodne okolnosti, ali i unutrašnje – opstrukciju izbora dela opozicije sa ciljem delegitimizacije vlasti, za šta podrsku dobijaju i sa nekih evropskih adresa, Montgomeri podseća da se već 30 godina protivi svakom bojkotu izbora.

Bojkot je, prema njegovim rečima, kontraproduktivan.

“Štaviše, opozicione stranke imaju tako različite stavove o ključnim pitanjima, nisu kohezivne i zbog toga nemaju mogućnost da uspeju. Istinski demokratska opozicija mora da nauči lekcije od pre 20 godina i ujedini se sa zajedničkom, snažnom porukom. Sve dok se to ne dogodi, nemaju šanse na uspeh“, ocenjuje on.

To što se pozivaju na probleme sa medijima i drugim sličnim pitanjima, smatra Montgomeri, predstavlja samo izgovor za njihovu slabost.

“Čak i da dobiju podršku od nekih organizacija za ljudska prava i sličnih, to neće biti ni približno dovoljno za pravu pomoć kakva im je potrebna. Oni moraju sami sebi da pomognu”, zaključuje Montgomeri.

(Tanjug)

Check Also

“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu …