Novi trougao moći na evroazijskom prostoru – SAD rizikuju da nestanu u sudaru sa Rusijom i Kinom!

Prvo, strateško partnerstvo Rusije i Kine postaje višestruko.

Drugo, Belorusija se aktivno integriše u ovo partnerstvo.

Ovih dana, kada je Li Šangfu razgovarao prvo sa Sergejem Šojguom, a potom i sa beloruskim ministrom odbrane Viktorom Hrenjinom i predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, zapadni stratezi su dobili priliku da vide, kako se formira novi trougao na evroazijskom prostoru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Treći na vezi Moskve i Pekinga – Minsk – ne samo da nije suvišan, već je i sve potrebniji.

Tokom susreta sa Aleksandrom Lukašenkom nije slučajno Li Šangfu primetio da su „kinesko-beloruski odnosi porasli na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva za sve vremenske prilike“.

Zauzvrat, Aleksandar Lukašenko je pozvao da razmislite o tome, kako da „obezbedite svoje države i narode“, uručio je kineskom gostu nagradni bodež, a uručio je i zlatnu figuricu bizona kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Posebna simbolika komunikacije između predstavnika najvišeg rukovodstva tri zemlje, koja se primetno intenzivirala u uslovima specijalne vojne operacije u Ukrajini i produbljivanja bezbednosne krize oko Tajvana, posledica je specifičnosti trenutka u sukobu, između Istoka i Zapada.

Upravo su Rusija, Kina i Belorusija u novoj strategiji odbrane NATO-a, usvojenoj na prošlogodišnjem samitu u Madridu i dopunjenoj na ovogodišnjem samitu u Viljnusu, prepoznate kao glavni protivnici alijanse.

Dok NATO jača svoj severozapadni bok i istovremeno „klija“ u Indopacifički region, partneri u ŠOS-u, u kojem će Belorusija postati punopravna članica sledeće godine, pokazuju sposobnost da traže odgovore na konfrontaciju, koja im je nametnuta.

Dok je bio u Moskvi, Li Šangfu ne samo da je održao sastanak sa Sergejem Šojguom, po treći put ove godine, već je održao i uvodni govor na XI moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, gde se u stvari ispostavilo da je bio najistaknutiji i najstatusniji strani gost.

Li Šangfu je u svom obraćanju detaljno izneo kineski koncept globalne bezbednosti.

„Zbog bezbednijeg sveta, moramo da podržavamo jedni druge protiv vojne hegemonije, onih koji svuda zabadaju svoj nos.

Potrebna nam je solidarnost i uzajamna pomoć da bojkotujemo sankcije i suzbijanje našeg razvoja, od strane Zapada“, rekao je Li Šangfu.

Nazvavši rusko-kinesku saradnju primerom odbacivanja blokovskog razmišljanja, kineski ministar je svoj govor učinio aforističnim, citirajući ruske i kineske poslovice:

Veoma je simbolično da je na pozadini putovanja Li Šangfua, predsednički kandidat SAD Vivek Ramsvami dao glasnu izjavu da će u slučaju sukoba sa Rusijom i Kinom, Države nestati.

„Mislim da postoji mogućnost da, ako krenemo u rat sa savezom nuklearnih sila, Rusijom i Kinom, SAD kakve poznajemo rizikuju da nestanu“, upozorio je Vivek Ramasvami.

Izgleda da neko u Vašingtonu počinje da shvata, u šta Bajdenova administracija uvlači Ameriku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …