Počinje popis ličnih podataka poljopivrednika i njihove kompletne imovine!

Popis poljoprivrede biće sproveden od od 1. oktobra do 22. decembra, a biće angažovano 2842 popisivača, čije je prijavljivanje završeno juče.

Predviđeno je da po popisivaču bude oko 250 gazdinstava, a podaci će biti prikupljani metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava.

Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski upitnik na laptopu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Popis poljoprivrede priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

Evo šta se popisuje…

  • Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikupljaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja.
  • Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja biće preuzeti iz administrativnog izvora – evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
  • Podaci za ostala obeležja (navodnjavanje površina pod usevima, način držanja stoke, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) biće prikupljeni na uzorku.

Prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i kao sumarni koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju.

Jedinice posmatranja su poljoprivredna gazdinstva bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

Učešće u Popisu je obavezno! Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka i svaka zloupotreba službenih statističkih podataka povlači prekršajnu odgovornost, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023.

PRELIMINARNI REZULTATI DO 31. JANUARA 2024.

Rezultati Popisa biće objavljeni u skladu sa rokovima predviđenim zakonom i to: preliminarni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni sukcesivno do 31. decembra 2025. godine.

Popisni rezultati objaviće se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

U javnom pozivu za angažman popisivča za popis poljoprivrede detaljno je bilo navedeno koja opština koliko popisavača će angažovati, pa se tako za Sremske Karlovce tražio jedan popisivač, po dva u Crnoj Travi, Sevojnu ali i Starom Gradu i Vračaru u Beogradu.

Najviše, 73 tražilo se za Leskovac, a potom za Kruševac 54.

– Neka minimalna zarada je oko 60.000 dinara dok traje popis, projektovana je oko 150.000 dinara, s tim što može biti i mnogo veća.

Setimo se da smo na popisu stanovništva imali popisivača koji je za dva i po meseca trajanja popisa zaradio i preko 300.000 dinara.

Samo je bitno da budu vredni – rekao je nedavno za Kurir Petar Korović, pomoćnik direktora RZS.

Kurir.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …