Posle ovako neartikulisane izjave Blinkena, rat jednostavno mora da izbije!

Najviši američki diplomata izneo sveobuhvatne tvrdnje, uoči pregovora o bezbednosti.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da Rusija gleda na restauraciju Sovjetskog Saveza, što je, po njegovom mišljenju, „neprihvatljivo“ i da se time treba pozabaviti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ali nije ponudio nikakve dokaze, koji bi podržali svoju tvrdnju.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je, da Rusija gleda na restauraciju Sovjetskog Saveza, što je, po njegovom mišljenju, „neprihvatljivo“ i da se time treba pozabaviti.

U intervjuu za CNN u nedelju, Blinken je upitan da li se slaže sa bivšim sekretarom odbrane Leonom Panetom, koji je jednom rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin bio vođen željom, da obnovi stari SSSR.

„Mislim da je to tačno, mislim da je to jedan od ciljeva predsednika Putina, a to je, da ponovo izvrši sferu uticaja na zemlje, koje su ranije bile deo Sovjetskog Saveza“, odgovorio je Blinken.

Dalje je rekao da SAD takvu želju smatraju „neprihvatljivom“, jer je svet sfera uticaja „recept za nestabilnost, recept za sukob, recept, koji je doveo do svetskih ratova“.

Uoči ovonedeljnih sastanaka SAD i Rusije u Ženevi, Blinken je tvrdio da je američka strana posvećena da učini sve, da se tenzije oko Ukrajine razreše na miran način ali da će svaki napredak biti moguć, samo „na recipročnoj osnovi“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je, međutim, podvukao da je „teško videti pravi napredak, u atmosferi eskalacije, sa pištoljem u glavu Ukrajine“ i da bi stoga Rusija trebalo da preduzme korake, ka „deeskalaciji“.

„Posvećeni smo dijalogu i diplomatiji, kako bismo videli da li možemo da rešimo ove izazove, mirnim putem.

To je daleko poželjniji kurs, to je daleko najodgovorniji kurs.

Ali podjednako smo spremni da se veoma odlučno pozabavimo Rusijom ako izabere konfrontaciju, ako izabere agresiju“, rekao je on, insistirajući da je lopta sada u polju Moskve.

Predstojeći sastanak dolazi usred rastućih tenzija između Moskve i zapadnih zemalja, koje su u više navrata izražavale zabrinutost zbog navodnih planova Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu – nešto što Rusija oštro poriče i smatra primerom „histerije“.

U pokušaju da pronađe rešenje za svoje bezbednosne probleme, Moskva je iznela niz predloga, od kojih su neke već odbacile SAD i NATO, a Vašington kaže, da blok nikada neće pristati da ograniči svoj potencijal za širenje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …