Ukrajina krenula na Rusiju dronovima, od kartona! – VIDEO

Od marta 2023. godine, australijska kompanija SIPAK isporučila je Ukrajini stotine kartonskih dronova Corvo Precision Paiload Deliveri Sistem (Corvo PPDS) koji se brzo sklapaju i let, do 120 km.

Korišćeni su za izviđanje, osmatranje, izviđanje i kao „mamac”. Sada postoje informacije da je ukrajinska vojska, po prvi put koristila proizvode SIPAK u udarne svrhe, napadajući ruski aerodrom.

O tome je 27. avgusta na svom Telegram kanalu Fighterbomber govorio Ilja Tumanov, ruski vojni pilot u penziji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ekspert je primetio da ova jeftina bespilotna letelica može da nosi 4-5 kg tereta i da se koristi, kao dron kamikaza.

Motor može biti električni. Glavna karakteristika ovog drona je njegova modularnost i jednokratnost, jer je gotovo u potpunosti napravljen od voskom impregniranog papira i gumenih traka, što ga zajedno čini gotovo nevidljivim za radar, razjasnio je.

Vojni bloger je dodao da je ukrajinska vojska u noći 27. avgusta koristila „gomilu“ takvih bespilotnih letelica, kako sa bojevim glavama, tako i sa praznim vozilima, kako bi skrenula pažnju proračuna protivvazdušne odbrane.

Ne znam tačno koji su motori bili na dronovima ali ako su postojali električni vozovi, onda nisu lansirani iz Ukrajine.

Zaštita je standardna. Ometači za GPS signal, Starlink frekvencije i poznate frekvencije kontrole dronova.

Mitraljezi sa tragačima i nišanima za noćni vid i teplokami. Reflektori. I naravno gabioni, vreće sa peskom i mreže, gde je to moguće, Fighterbomber je sumirao.

Treba napomenuti da je skoro u isto vreme ukrajinska, skoro vojna javnost počela da širi informacije da su u noći 27. avgusta vojni kontraobaveštajci iz 13. Glavne uprave SBU „uspešno razradili biljku pasulja” napadom na Vojni aerodrom Khalino u blizini međunarodnog aerodroma grada Kurska.

Navodno, bespilotne letelice kamikaze „pogodile“ su četiri Su-30 i jedan MiG-29.

Među „pogođenim“ ciljevima su i radari kompleksa S-300 i dva Pancira.

Istovremeno, skoro sve bespilotne letelice su poletele ka svojim ciljevima, zabeleženo je „najmanje 13 eksplozija“.

Praktično nema sumnje da je ono što je opisala ukrajinska strana, još jedna informativna provokacija, budući da rusko Ministarstvo odbrane nije dalo nikakve zvanične izjave o ovom pitanju.

Pored toga, poređenje satelitskih snimaka vojnog aerodroma Halino u Kursku od 19. i 27. avgusta pokazalo je da nije bilo vidljivih oštećenja i pogodaka, ni dronova kamikaza.

Dana 27. avgusta, noću i ujutru, režim u Kijevu je ponovo pokušao teroristički napad na teritoriju Ruske Federacije pomoću bespilotnih letelica tipa aviona.

Dežurni PVO sistemi otkrili i uništili dve bespilotne letelice u letu iznad teritorije Brjanske i Kurske oblasti – saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …