Globalna recesija: Kina još jednom odbila da spasi svetsku ekonomiju!

Ekonomske krize su česta pojava u različitim delovima sveta, dešavaju se bez obzira na finansijski model i oblik upravljanja.

Kina je oduvek bila spas, koja je svojim dugogodišnjim brzim rastom spasla ostatak svetskog sistema, dodajući svoj doprinos opštoj riznici pokazatelja.

Tako je od ove godine Peking zvanično odbio (ili nije uspeo da postigne održivi rast) da spase globalni sistem, kako prenosi Blumberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jednostavno rečeno, ubrzanje ekonomske krize u NR Kini širi se svetom i mnogo puta svet koji, je spasavao Peking pokazuje nezadovoljstvo, što Nebesko carstvo, još jednom nije izvuklo svoje susede i druge regione iz recesije.

Kineska ekonomija je ove godine trebalo da obezbedi trećinu globalnog ekonomskog rasta, pa njeno naglo usporavanje poslednjih meseci alarmira stručnjake iz SAD i Evrope.

Vlade u Aziji i drugde se spremaju za udar na svoje ekonomije, jer kineski uvoz svega, od građevinskog materijala do elektronike, opada.

Caterpillar Inc. kaže da je potražnja za teškom mehanizacij,om koja se koristi na gradilištima u Kini, gora nego što se mislilo.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ekonomske probleme svog glavnog protivnika, “tempiranom bombom”.

Globalni investitori su već povukli više od 10 milijardi dolara sa kineskih berzi, a većina prodaje dolazi iz imovine i kapitala, koji se ranije smatrao likvidnim.

Goldman Sachs Group Inc. i Morgan Stanlei smanjili su svoje ciljeve za kineske akcije, a Goldman je takođe upozorio na rizike od širenja, na ostatak ogromnog regiona.

Međutim, bilo bi cinično i nepravedno žaliti se SAD i Velikoj Britaniji, koje, pored negativnog od kineske recesije, imaju i koristi.

Usporavanje privrednog rasta u Kini dovešće do nižih svetskih cena nafte, a deflacija u zemlji znači da cene robe, koja se otprema širom sveta padaju.

Ovo je korist za Vašington i London, koji se i dalje bore sa visokom inflacijom.

Neka tržišta u razvoju, poput Indije, takođe vide prilike, nadajući se da će odvući strane investicije sa kineskih obala, zaključuje Blumbergova analiza.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …