Upravo se dešava masovno povlačenje kapitala iz Švajcarske, na Bliski istok!

Švajcarske sankcije protiv bogatih Rusa i njihovih kompanija primorale su ih da svoj novac premeste negde drugde, uglavnom u UAE, izvestio je u petak SwissInfo.

Iako nije članica EU, Švajcarska je prošle godine napustila svoju tradicionalnu neutralnost i pridružila se bloku u usvajanju sankcija protiv ruskih pojedinaca, kompanija i organizacija i zamrzavanju ruske imovine, u znak odmazde za vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Prema Swissinfo, pozivajući se na studiju Boston Consulting Group (BCG), „značajan egzodus ruske imovine“ rezultirao je povećanjem bogatstva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prošle godine od 100 milijardi dolara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo označava najbrži godišnji rast od svih offshore booking centara, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se ističe da su švajcarske privatne banke bile zabrinute da se trend ne proširi na klijente iz drugih zemalja.

„Ključ je ubediti bogate elite da sankcije Rusiji ne razvodnjavaju neutralnost Švajcarske, što je ključna prodajna tačka za bogate ljude, koji žive u politički nestabilnim zemljama“, piše Swissinfo.

„Klijenti i dalje veruju, kao i ja, da je Švajcarska neutralna zemlja koja sledi osnovna pravila neutralnosti“, rekao je Gregoar Bordije, predsednik Udruženja švajcarskih privatnih banaka.

„Oni ne pitaju, zašto su sankcije usmerene na određenu grupu ljudi. Pitanje je više „kuda ideš“, umesto „gde si sada“, ustvrdio je on.

Odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, izgleda da su to bogati Rusi protumačili kao poziv, navode mediji.

Izvori su ranije rekli Rojtersu da ruski građani premeštaju svoja sredstva iz Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva u Dubai, nakon što su dve zemlje uvele sankcije Rusiji i zapretile da će zamrznuti imovinu istaknutih ruskih biznismena i političara.

U drugom kvartalu 2023. godine Rusi su postali treći najveći kupci nekretnina u Dubaiju, nakon što su bili deveti po veličini u 2021. godini, prema agenciji za nekretnine Better Homes, koju citira Wall Street Journal.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …