Bivši bugarski ministar premijeru: Ne mešaj se u pitanja, koja se tiču velikih država poput Rusije!

Nikolaj Denkov premijer bugarska

Gledaj svoja posla i ne mešaj se u pitanja koja se tiču velikih država poput Rusije, ovim rečima se bivši bugarski ministar ekonomije Rumen Gečev obratio premijeru Nikolaju Denkovu koji je nezadovoljan, zbog što dan oslobođenja zemlje od osmanske vlasti uz pomoć Ruskog carstva ostaje glavni nacionalni praznik u zemlji.

Denkov je ranije izjavio da bi želeo da nacionalni praznik bude obeležen nekog drugog dana jer 3. mart, kako je rekao ne ujedinjuje narod.

Shvatio je to nakon što je ruski ambasador Eleonora Mitrofanova objašnjavala, kako treba da se slavi taj dan, naveo je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Prvo, ko ste vi gospodine Denkov pa da ocenjujete i praktično kažnjavate ambasadora velike države, Rusije, u Bugarskoj?

Vi kao premijer nemate ovlašćenje da određujete, koji praznik treba da bude nacionalni“, rekao je Gečev za TV „Jurokom“.

Prema njegovim rečima, bugarski narod je već odlučio koji je praznik nacionalni.

„Vi se bavite svojim premijerskim poslom i ne mešajte se u nešto, što nije vaš posao posebno, kada se radi o velikim državama, članicama Saveta bezbednosti kao što su Rusija, SAD, Kina ili Indija.

Gospodine Denkov, budite oprezni. Ako se povede reč o Fidžiju onda slobodno možete da im menjate nacionalni praznik“, naveo je on.

Podsetimo, 3. marta 1878. godine potpisan je Sanstefanski mirovni ugovor između Rusije i Osmanskog carstva.

Time je završen rusko-turski rat od 1877-1878. godine, a Bugarska se ponovo, nakon petovekovnog ropstva, pojavila na mapi Evrope.

Od 1990. godine Dan oslobađanja Bugarske od osmanske vladavine – 3. mart proglašen je nacionalnim praznikom, prenosi Sputnjik.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vojni ekspert: Ruske trupe napreduju, ka Kramatorsku!

Situacija za ukrajinske trupe na ratištu se pogoršava, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar …