Južna Koreja i SAD zapretile Rusiji! Platićete cenu…

Saveznici tvrde da će Moskva platiti cenu za vojnu saradnju sa Pjongjangom!

Rusija vojnom saradnjom sa Severnom Korejom krši rezolucije Saveta bezbednosti UN i za to će odgovarati, upozorili su južnokorejski i američki zvaničnici.

Visoki predstavnici Seula i Vašingtona razgovarali su o načinima obuzdavanja Pjongjanga tokom sastanka Proširene konsultativne grupe za strategiju odvraćanja (EDSCG) u glavnom gradu Južne Koreje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Skup je održan usred posete severnokorejskog lidera Kim Džong-una Rusiji, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u Južnoj Koreji i SAD.

„Vojna saradnja Rusije sa Severnom Korejom predstavlja ozbiljno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN“, rekao je zamenik južnokorejskog ministra spoljnih poslova Čang Ho-džin, na konferenciji za novinare posle događaja.

Moskva bi trebalo da se „ponaša odgovorno“, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, dodao je on.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova, Seul i Vašington su se „složili da rade zajedno, kako bi osigurali da postoji cena koja treba da se plati za teška kršenja rezolucija Saveta bezbednosti“, koje nameću oštre međunarodne sankcije Pjongjangu, zbog njegovih programa razvoja nuklearnih i balističkih raketa.

Ove komentare je ponovila i zamenica američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Boni Dženkins, koja je rekla da su „nedavni izveštaji o potencijalnoj prodaji oružja između Severne Koreje i Rusije zabrinjavajući“.

Ako bi se takav dogovor desio, to bi prekršilo rezolucije Saveta bezbednosti UN, rekao je Dženkins, dodajući da će SAD „pokušati da identifikuju, razotkriju i suprotstave se pokušajima Rusije da nabavi vojnu opremu, koju Rusija koristi za svoj ilegalni rat u Ukrajini“.

To se ne odnosi samo na saradnju sa Severnom Korejom već i sa bilo kojom drugom zemljom”.

Zapadni mediji spekulišu da je tokom razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i Kim Džong-una na kosmodromu Vastočni u utorak bilo reči o isporuci granata za Pjongjang Moskvi i drugim oblicima vojne saradnje.

Dvojica lidera, međutim, do sada nisu eksplicitno pominjala vojnu saradnju tokom posete lidera DNRK Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u petak da ruski i severnokorejski lideri „nisu potpisali nikakve sporazume, o ovom ili bilo kom drugom pitanju“.

„Takvih planova nije bilo“, dodao je on.

Tokom sukoba u Ukrajini, Rusija je više puta negirala tvrdnje o upotrebi strane vojne opreme i oružja, poput severnokorejskih granata ili iranskih dronova.

Moskva insistira da se tokom svoje vojne operacije oslanja isključivo, na lokalno proizvedeno oružje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …