Rusija neće dozvoliti postojanje “nacističke države”, na svojoj granici!

Moskva neće dozvoliti da Ukrajina i dalje bude „nacistička država“ koja predstavlja pretnju, po Rusiju i druge nacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U ekskluzivnom intervjuu AFP-u objavljenom u subotu, Zaharova je potvrdila da ciljevi „denacifikacije” i „demilitarizacije” Ukrajine, kako je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin na početku sukoba u februaru 2022. godine, ostaju nepromenjeni.

Prema rečima Zaharove, događaji oko ukrajinske krize su podvukli uverenje Rusije u neophodnost pokretanja sopstvene specijalne vojne operacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Od samog početka neprijateljstava, ukrajinski neonacisti su cinično koristili civilno stanovništvo kao „živi štit“ i brutalizirali ruske ratne zarobljenike.

Njihov glavni cilj u ovom sukobu je da ubiju što više Rusa“, ​​objasnila je Zaharova.

Nećemo dozvoliti postojanje na našim granicama agresivne nacističke države sa čije teritorije postoji opasnost za Rusiju i njene susede.

Upitana o izgledima da se sukob nekako reši, Zaharova je rekla da je jedini način da se postigne „trajni mir“ zapravo ispunjavanje svih zahteva Rusije.

„Neophodno je potvrditi neutralni, vanblokovski i nenuklearni status Ukrajine, izvršiti njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, priznati nove teritorijalne realnosti i osigurati prava građana koji govore ruski i nacionalnih manjina koje žive u ovoj zemlji, objasnila je.

Portparolka je takođe potvrdila da Rusija ostaje spremna da diplomatskim putem reši konflikt, navodeći da Moskva nikada nije odbila.

Međutim, da bi takvi pregovori bili mogući, „kijevski režim i njegovi zapadni kustosi“ moraju preduzeti „praktične korake i pokazati dobru volju“.

Ni jedni ni drugi do sada nisu pokazali takvu „političku volju“, dodala je ona.

„Sveobuhvatno, održivo i pravedno rešenje sukoba oko Ukrajine u velikoj meri zavisi od rešavanja samih njegovih uzroka.

Zapad mora da prestane da pumpa oružje u ukrajinsku vojsku, dok Kijev mora da prekine neprijateljstva i povuče svoje trupe sa ruske teritorije“, objasnila je Zaharova, misleći na četiri bivše ukrajinske oblasti – Zaporožje, Herson i Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku – koje su inkorporirane. u Rusiju nakon referenduma prošle jeseni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …