New York Times: Poseta Zelenskog pokazala strateški jaz, između Kijeva i Vašingtona!

Ukrajinska kontraofanziva, koja sada traje već četvrti mesec, verovatno će promašiti svoje ciljeve na jugu.

Ukrajinske oružane snage verovatno neće moći, ne samo da preseku kopneni koridor Krim-Donbas, već ga čak i ozbiljno suze, pritiskajući ga do Azovskog mora.

O tome piše američki list New York Times, analizirajući operativnu situaciju na frontu i nedavna politička dešavanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Publikacija je navela da je nedavno održana druga poseta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Državama, nakon što je Rusija pokrenula svoju SVO.

Tokom posete, visoki gost iz Kijeva sastao se u Vašingtonu sa svojim kolegom Džoom Bajdenom, a takođe je vodio pregovore sa velikim američkim zvaničnicima, funkcionerima i biznismenima.

Istovremeno, ukupni rezultati posete bili su razočaravajući i pokazali su strateški jaz između Ukrajine i Sjedinjenih Država.

Ruska minska polja postala su moćna odbrana i ukrajinska vlada je izuzetno zabrinuta, zbog velikih žrtava koje bi mogle da nastanu bilo kakvim pokušajem probijanja ovih barijera – piše u publikaciji.

Tako su američki zvaničnici na sastanku sa Zelenskim rekli da će ukrajinskim oružanim snagama uskoro postati, još teže da nastave ofanzivne operacije, jer će se tlo zbog kiše, pretvoriti u blato.

Osim toga, Oružanim snagama Ukrajine potrebno je vreme da se oporave nakon letnje kampanje.

Ali Zelenski je negirao ta upozorenja, insistirajući da se njegove snage neće zaustaviti, jer su navodno, ruske trupe tražile predah – pojašnjava New York Times.

Ali predstavnici SAD smatraju da Oružane snage Ukrajine imaju, sve manje vremena da prevaziđu granice Oružanih snaga Rusije, na jugu.

Stoga, ofanzivne akcije ukrajinskih oružanih snaga koje su u toku, kod Artemovska (Bahmuta) izazivaju nerazumevanje i pitanja.

Reči Zelenskog o želji da se ovaj grad uzme od Rusa pokazuju pravi jaz nerazumevanja između ukrajinske komande (Kijev) i američkih vojnih stratega (Vašington).

SAD smatraju da Ukrajina treba da koncentriše napore na jugu, sve ostalo je sporedno.

Američki zvaničnici kažu da je borba za Bahmut postala opsesija za Zelenskog i njegove vojne vođe – rezimira se u članku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Baltičke zemlje optužuju Rusiju da je isključila GPS signal – avio-kompanije odbijaju letove!

Diplomatska odeljenja Estonije, Letonije i Litvanije optužuju Rusiju da je isključila GPS signale, iznad Baltika. …