Moskva se oglasila povodom optužbe za genocid u Buči

Ukrajinske optužbe protiv ruskih trupa treba da budu propisno istražene, a ne da se uzimaju kao nominalna vrednost, saopštila je Moskva.

Navodi ukrajinske strane, da su ruske trupe umešane u ratne zločine, u gradu Buča kod Kijeva nisu tačne, izjavio je u ponedeljak Kremljac Dmitrij Peskov.

Tvrdnje treba propisno istražiti, a ne uzeti ih kao nominalnu vrednost, od strane stranih lidera, sugerisao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Informacije, koje je dala ukrajinska strana „trebalo bi da budu predmet ozbiljnog skepticizma“, rekao je zvaničnik, o navodima Kijeva.

On je tvrdio da su ruski vojni specijalisti pronašli dokaze o video manipulaciji i drugim oblicima izmišljotina, koji dolaze iz Buče.

„Činjenice i vremenski okvir takođe govore protiv istinitosti tvrdnji“, dodao je on.

Buča, mali grad severozapadno od Ukrajine, bio je pod kontrolom ruskih trupa od kraja februara, kada je Moskva pokrenula vojnu kampanju protiv svog suseda.

Ruske snage su se povukle prošle nedelje, nakon što je postignut napredak u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine.

Nekoliko dana kasnije, ukrajinski zvaničnici su tvrdili, da su ruske trupe krive za ratne zločine, koji su navodno počinjeni nad civilima, koji žive u Buči.

Oni su tvrdili da su neki neborci pogubljeni po kratkom postupku, pre povlačenja i na drugi način, od strane ruskih vojnika namerno ciljani, što je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba opisao, kao „genocid“.

Ruska vojska je u nedelju negirala optužbe i rekla da su dokazi, koje su pružili Ukrajina i Kijevu prijateljski mediji došli nekoliko dana, nakon što su se ruske trupe povukle.

Gradonačelnik je propustio da pomene bilo kakve zločine, dok je slavio povlačenje Rusije 31. marta, istaklo je ministarstvo.

Peskov je rekao da je Moskva htela da razgovara o navodima iz Buče na sastanku Saveta bezbednosti UN ali je poziv da se održi naišao na osudu Velike Britanije, koja trenutno predsedava najvišim međunarodnim bezbednosnim telom.

„Situacija je nesumnjivo ozbiljna. Pozivamo pojedine svetske lidere da ne žure sa lažnim optužbama i da se informišu iz različitih izvora i da barem saslušaju naše argumente“, rekao je on.

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku, od strane Rusije.

Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona, u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahteva, da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti NATO bloku, koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao, da silom povrati dva pobunjenička regiona.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …