Zar su toliko glupi? Avion iz Srbije sleteo u Grčku, svi putnici završili u karantinu

Svi putnici koji su avionom „Er Srbije“ danas stigli iz Beograda u Atinu, testirani su po sletanju i poslati u 24-časovni karantin, gde će sačekati rezultate testa.

Ako bude pozitivnih na virus korona, oni će morati da provedu 14 dana u izolaciji, u nekoj vrsti karantina — oni koji žive u Grčkoj u svojim domovima, a turisti u hotelima-bolnicama koje su Grci ranije pripremili.

Ovo je, inače, standardna procedura koju je pre nekoliko dana najavila Vlada Grčke.

„Na aerodromu u Atini za sada se primenjuje praksa da se svi putnici testiraju, uz obavezu da budu u samoizolaciji 24 sata dok ne prime rezultat testa“, izjavio je ranije danas na TV „Prva“ ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

Ukoliko se utvrdi da je neko od putnika pozitivan na virus korona i ostali koji su bili u avionu, mogli bi da završe u karantinu.

Takav je nedavno bio slučaj sa putnicima iz Katara, prenosi „Blic“. Tada je utvrđeno da je 12 od 91 putnika pozitivno na virus korona, a čak i oni koji su bili negativni, smešteni su u sedmodnevnu izolaciju.

Grčka Vlada je, takođe, sve putnike koji dolaze u Atinu prema zemljama podelila u dve grupe. Građani Srbije su svrstani u grupu B.

Koje su zemlje u grupi A, a koje u grupi B

Svi putnici koji u Grčku budu stizali avionom, biće podeljeni u dve „bezbednosne grupe“ — A i B, a putnike iz B grupe očekuju testiranje, karantin u trajanju od 24 sata, a ako neko bude pozitivan na virus korona, onda i dvonedeljna izolacija.

U A grupi su državljani Austrije, Bugarske, Nemačke, Danske, Švajcarske, Estonije, Irske, Islanda, Hrvatske, Kipra, Letonije, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Norveške, Tajlanda, Mađarske i Poljske.

U grupi B su građani Albanije, Belgije, Francuske, Italije, Severne Makedonije, Holandije, Portugalije, Španije, Švedske, kao i drugih zemalja van EU, dakle i Srbije.

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …