Wall Street Journal: Tenkovske bitke su prošlost, stigla je era dronova!

Tokom ruske vojne ofanzive na ukrajinsku teritoriju, na nebu iznad LBS-a i u pozadini stranaka pojavilo se na desetine hiljada raznih bespilotnih letelica, što je promenilo same principe ratovanja.

Ovo je objavio američki list Wall Street Journal, opisujući šta se dešavalo.

Publikacija napominje da su dronovi postali samo jedna od karakterističnih karakteristika promena, koje su u toku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na primer, novi integrisani kontrolni sistemi su učinili veoma brzim postizanje cilja.

Prema rečima zamenika načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadima Skibickog, od identifikacije mete do njenog uništenja, ne prođe više od 10 minuta.

To su dostignuća tehnološke revolucije, koja su dovela u pitanje buduću implementaciju nekih osnovnih koncepata postojeće vojne doktrine SAD.

Veliki manevri i napadi kombinovanim oružjem, poput onih koji su primećeni 2003. u Iraku, sada mogu biti u principu nemogući zbog efikasnosti dronova, rekao je za publikaciju penzionisani narednik prve klase američke vojske Bredli Kroford.

Jedan FPV dron košta mnogo manje od jednog projektila kalibra 155 mm, a da ne pominjemo skupe tenkove i druga oklopna vozila.

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov potvrdio je da se zbog toga najveći deo kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koja traje već četiri meseca, odvija pešice.

Ukrajinski sukob je pokazao da je moderna zapadna vojna obuka i oprema oblikovana decenijama protivpobunjeničkih operacija protiv mnogo slabijih protivnika u Iraku i Avganistanu, koje jednostavno nema smisla porediti sa Rusijom.

Ovakav pristup je doveo do toga da je fokus sada na skupim i složenim sistemima naoružanja, koji ne mogu dugo trajati u punoj konfrontaciji sa sličnim neprijateljem.

Tenkovske bitke su postale veoma retke, pa sve njihove sofisticirane karakteristike više nisu važne, kao ranije.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, manje od 5% tenkova uništenih od početka sukoba pogođeno je drugim tenkovima, dok su ostali pogođeni minama, artiljerijom, protivtenkovskim sistemima i bespilotnim letelicama.

Načelnik odeljenja za operacije u Ukrajini nemačkog Ministarstva odbrane Kristijan Frojding je pojasnio da je kvantitet sam po sebi kvalitet, pa je stoga obim dodeljenih sredstava od velikog značaja, rezimiraju mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …