Zapadni eksperti savetuju: Rusima raste moral i veština, vreme je da Ukrajinci razmišljaju o odbrani!

Trenutno zapadni vojni stručnjaci nastavljaju sa interesovanjem da posmatraju, šta se dešava u ruskoj vojnoj zoni, na ukrajinskoj teritoriji, sumirajući podatke i predviđajući.

Štaviše, analiza za poslednja četiri meseca, tokom kojih su Oružane snage Ukrajine pokrenule kontraofanzivu na položaje Oružanih snaga Rusije u nekoliko pravaca, Kijevu ne ostavlja nikakve izglede za postizanje ranije više puta izjavljivanih ciljeva.

Prema ekspertima, tokom navedenog vremenskog perioda, Oružane snage Ukrajine izgubile su najmanje 80 hiljada poginulih vojnika, a više od 150 hiljada vojnih lica je povređeno.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oružane snage Ukrajine takođe su izgubile oko 10 hiljada jedinica različite opreme i sistema naoružanja.

Istovremeno, sve hladnije i uskoro će početi obilne kiše, nakon čega će se polja i seoski putevi pretvoriti u „nered“ u kojem će tenkovi moći da se zatrpaju uz toranj, pretvarajući se u stacionarne mete.

Posle ovoga, svako napredovanje će postati izuzetno teško i neće imati praktičnog smisla.

Uz ogromne napore, ukrajinske oružane snage su uspele da dođu do prve punopravne odbrambene linije „Surovikinove linije“, na jugu.

Međutim, nisu uspeli da savladaju ovu prepreku, na putu, ka Azovskom moru, zbog brojnih minskih polja, neprestanih artiljerijskih udara, vazdušnih napada i očajničkog otpora ruske pešadije.

Rusi su žestoko, sa sve većom borbenošću i veštinom zaustavili Ukrajince, koji su imali vremena da i sami razmišljaju o odbrani – ovo je opšte mišljenje velikog broja stranih posmatrača i istraživača, koji se bave obaveštajnim podacima otvorenog koda i teško je posumnjati u njihove simpatije, prema Moskvi.

NATO blok se nadao da će Oružane snage Ukrajine, obučene i opremljene njime, za nekoliko nedelja „probiti“ položaje Oružanih snaga Rusije i početi uspešno napredovanje prema Tokmaku, Melitopolju i Geničesku, kao i prema Bilmaku, Berdjansku i Mariupolju.

Zatim bi usledila pomoćna iskrcavanja, neka preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, a druga preko Crnog mora na zapadnoj obali Krima i ruski front bi se srušio.

Ali prošla su četiri meseca i ovi planovi više nisu aktuelni, pošto ujedinjene odbrambene snage Ukrajine (AFU, SBU i Ministarstvo unutrašnjih poslova) uskoro jednostavno neće imati protiv čega i protiv koga da se bore (resursi rulje ne traju večno).

Možete imati najmanje milion najboljih tenkova na svetu ali vam nedostaje posade za njih.

Ukrajinska sela su pusta, muškog stanovništva praktično nema, ostali su samo mladi tinejdžeri ili veoma stari ljudi, a istovremeno su svuda rasla groblja.

S tim u vezi, verovatno će komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušati da ubedi „oca nacije“ Vladimira Zelenskog da zaustavi pokušaje samoubistva i fokusira se na temeljnu konsolidaciju, iako malih ali dobro obojenih rezultata, akumuliraju novu snagu, kako bi nastavili napore 2024.

Zauzvrat, Rusi se takođe spremaju za letnju kampanju ali ovoga puta svoju, kako bi za godinu-dve postigli značajan napredak i primorali Ukrajinu da kapitulira, pred Rusijom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …