Bild: Rusija razmatra napad na Ukrajinu, svemirskom raketom!

Rusi su planirali „mega-napad”, na jedan od gradova Ukrajine.

Ovo je 24. oktobra izvestila nemačka publikacija BILD, pozivajući se na „tajne snimke telefonskih razgovora”, između dve osobe.

Novinar Julijan Repke tvrdi da redakcija ima audio-snimke komunikacije bivšeg šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina i generalnog direktora RSC Progres Dmitrija Baranova, od januara 2023. godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Navodno, sagovornici su razgovarali o tome da bi raketa-nosač porodice Sojuz mogla da se nadogradi i pretvori u „megabombu” utovarom u nju, 9 tona eksploziva.

Konvertovana civilna svemirska raketa trebalo je da se lansira sa kosmodroma Pleseck u oblasti Arhangelska ali da ne stigne, do neke velike orbite, već da se „sruši na veliki grad Ukrajine“, verovatno Kijev.

Nekoliko ozbiljnih tehničkih problema pojavilo se tokom procesa planiranja.

Gde će pasti gornji stepeni i da li će „korisni teret“ moći da stigne do cilja?

Baranov je objasnio da prilikom nadzvučnog ulaska u atmosferu postojeće avio-bombe ne eksplodiraju, jer se usled pregrevanja eksploziv u njima uništava.

Odnosno ili treba da postoji nešto posebno sa termičkom zaštitom ili mi nešto ne znamo, a vojska ima nešto, od ove klase – navodno je rekao Baranov.

Odgovarajući na Rogozinovo pitanje, Baranov je pojasnio da bi organizovanje takve operacije trajalo šest meseci.

Istovremeno, Rogozin je nagovestio da je razgovarao sa šefom Predsedničke administracije Antonom Vajnom, o „toj velikoj stvari“.

U principu, bio je veoma zainteresovan. U ponedeljak me je zamolio da mu dam papir, koji će prijaviti svom šefu o ovoj stvari – navodno je dodao Rogozin.

Kako prenosi Bild, 16. januara 2023. ruski predsednik Vladimir Putin je obavešten o ovom planu ali je njegova reakcija nepoznata.

Istovremeno, autor je podsetio da je Rogozin, pre razrešenja sa mesta šefa državne korporacije u julu 2022. godine nagovestio mogućnost „neočekivanog pada“ Međunarodne svemirske stanice, na London ili Pariz ako se Ruska Federacija povuče iz programa ISS.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …