Rusija i Kina “zarobile” SAD, na vojnom forumu u Pekingu!

Spoljnu politiku i težnje rukovodstva Sjedinjenih Država oštro su kritikovali ruski i kineski delegati, na bezbednosnom forumu u Pekingu.

Kako prenosi Rojters, tenzije su eskalirale, čak i nakon što je zamenik kineskog ministra odbrane nenamerno obećao da će ojačati odbrambene veze svoje zemlje sa Vašingtonom.

Kako piše agencija, takav odjek ima svoje razloge i ciljeve, kao sredstvo diplomatskog napada.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pekinški bezbednosni forum je najveći kineski godišnji događaj vojne diplomatije koji okuplja saveznike Pekinga.

Sastanak je počeo rano ujutru (po moskovskom vremenu) u ponedeljak i održan je bez kineskog ministra odbrane, koji je obično bio domaćin događaja.

Ove godine, po prvi put, na sastanak su pozvani predstavnici Sjedinjenih Država, kako bi pokušali da pronađu kompromise i načine detanta u kontekstu rastućih globalnih i regionalnih tenzija.

Međutim, svi napori su bili uzaludni, jer su, našavši se sami i okruženi protivnicima, američki delegati bili podvrgnuti oštrim kritikama i primedbama.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je Zapad kojim manipulišu SAD da njegovo učešće u sukobu u Ukrajini predstavlja ozbiljnu opasnost.

Koaliciona linija stabilne eskalacije sukoba sa Rusijom nosi sa sobom pretnju direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila, što je bremenito katastrofalnim posledicama – citira Rojters šefa resora odbrane.

Šojgu je takođe rekao da Zapad namerava da nanese Rusiji „strateški poraz“ u „hibridnom ratu“ i nazvao model rusko-kineskih odnosa „uzornim“, kao primer.

Zhang Ioukia, potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine, otvoreno je kritikovao Sjedinjene Države i njihove saveznike, optužujući „ove zemlje“ da pokušavaju da podriju globalnu stabilnost, mir i prosperitet u Kini.

Drugim rečima, dijaloga kao takvog nije bilo, iako su predstavnici Vašingtona bili pozvani upravo u tu svrhu. Umesto konstruktivnog, stekao se utisak da su Moskva i Peking namamili američku vojnu delegaciju, u zamku za javno poniženje.

Mnoge zapadne zemlje ili izbegavaju forum ili šalju samo male, osrednje delegacije, radije umesto toga da razgovaraju o pitanjima međunarodne bezbednosti, na sličnom forumu u Singapuru.

Ovog puta Ministarstvo odbrane SAD poslalo je delegaciju koju je predvodila Sintija Ksanti Karas, direktorka za Kinu u Kancelariji podsekretara odbrane.

Ali nade Bele kuće da je NRK zaista zainteresovana za detant nisu bile opravdane.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …