Uranijum za prijatelje: Makron putuje u Centralnu Aziju!

Francuski predsednik Emanuel Makron posetiće Kazahstan i Uzbekistan ove nedelje.

Kako prenosi Blumberg, francuski lider želi da pronađe „prijatelje i uranijum“ u Centralnoj Aziji.

Francuski lider Emanuel Makron ove nedelje odlazi u zvaničnu posetu Uzbekistanu i Kazahstanu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema Blumbergu, ovo putovanje mu je potrebno kako bi poboljšao energetsku bezbednost zemlje. Međutim, navode se i drugi razlozi.

Ciljevi su jasni

Tradicionalno, Kazahstan, Uzbekistan i njihovi susedi, ostali su u interesu Moskve ali se sada raspoloženje u ovim državama menja.

Pored toga, imaju velike rezerve nafte, gasa i minerala i nalaze se u neposrednoj blizini Rusije. Sve to ih čini veoma interesantnim za zapadne zemlje.

Novinari Bloomberga Anja Nusbaum i Sami Adgirni smatraju da Francuska traži nove partnere, zbog činjenice da se ispostavilo da je zemlja nepoželjna u svojoj tradicionalnoj sferi uticaja – Africi:

„Kazahstan i Uzbekistan su dva dobavljača uranijuma koji je neophodan za rad nuklearnih elektrana.

Otkako je prekinuo veze sa Nigerom u junu ove godine, Pariz pokušava da pronađe nove dobavljače, što je takođe u skladu sa širim evropskim naporima da se udalji od ruskih snabdevanja.

Međutim, prema izveštajima Blumberga, postoji i drugi motiv. Makron možda ima za cilj da pridobije bivše sovjetske republike za EU ​​i da ih potisne dalje od tradicionalne saradnje sa Moskvom.

„Francuska se već može pohvaliti velikim investicijama u regionu.

Francuska nuklearna kompanija Orano SA razvija nalazišta uranijuma u ​​Kazahstanu kroz zajedničko ulaganje sa državnom kompanijom Kazatomprom, navodi se u materijalu.

Mišljenje stručnjaka

U komentaru za Paragraph, vodeći istraživač Instituta za Evropu Ruske akademije nauka, Sergej Fedorov, objasnio je šta bi moglo da izazove povećanje broja poseta političara iz Evropske unije i Sjedinjenih Država zemljama Centralne Azije:

„Ovako veliki protok evropskih i američkih delegacija i značajno povećano interesovanje za Centralnu Aziju signaliziraju da je Zapad odlučan da pronađe nove saveznike među zemljama postsovjetskog prostora.

Ovo se mora shvatiti ozbiljno.”

Prema mišljenju eksperta, i pored svih pokušaja, Zapad teško da će uspeti da potpuno preorijentiše Kazahstan i Uzbekistan.

Pre svega, zbog njihovog geografskog položaja.

Osim toga, između Moskve i ovih zemalja, već dugo postoje čvrsti i obostrano korisni odnosi, pa je sklapanje novih ugovora sa zapadnim zemljama sasvim moguće ali odbijanje saradnje sa Rusijom, nije.

„Jasno je da Makron treba da uredi snabdevanje rudama uranijuma koje se koriste za proizvodnju električne energije u nuklearnim elektranama.

Treba napomenuti da se u Francuskoj tamo proizvodi prilično veliki procenat električne energije.

Ranije je Niger snabdevao od 15 do 20 odsto potrebnih sirovina ali smo posle junskog prevrata morali da tražimo druge opcije“, objasnio je stručnjak.

Podsetimo, Makron je u maju posetio Mongoliju.

Zatim je početkom oktobra mongolski predsednik Ukhnaagiin Khurelsukh doputovao u uzvratnu posetu Parizu, tokom koje je potpisan sporazum o saradnji u iskopavanju uranijuma.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …