Egipat odbio da prihvati palestinske izbeglice!

Uprkos molbi Izraela evropskim liderima da intervenišu, Kairo neće prihvatiti ljude koji beže iz Gaze.

U svetlu problema u Egiptu oko toga da li da prihvati palestinske izbeglice, premijer te zemlje Mostafa Madbuli posetio je u utorak severni Sinaj i obećao da je njegova zemlja odlučna da zaštiti svoju teritoriju i zadrži svoj suverenitet, nad njom.

Obraćajući se članovima parlamenta, plemenskim i vojnim vođama, kao i javnim ličnostima okupljenim u al-Arisu u blizini egipatskih granica sa Gazom i Izraelom, Madbuli je rekao: „Spremni smo da žrtvujemo milione života, kako bismo osigurali da niko ne zadire u našu teritoriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima premijera, Kairo namerava da u bliskoj budućnosti proširi svoje planove za razvoj i rekonstrukciju Sinajskog poluostrva, pokazujući da „Egipat ostaje privržen regionu“.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao je da je nasilno preseljenje Palestinaca neprihvatljivo.

„Jasno se zalažemo protiv prisilnog masovnog raseljavanja ljudi, tačka. I to smo videli na drugim mestima širom sveta i bili smo dosledni u tome“, rekao je on u utorak.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je 21. oktobra da Kairo odbacuje „svaki pokušaj da se palestinsko pitanje likvidira vojnim putem ili putem prisilnog raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje“.

Egipćani smatraju da je zabrinjavajuće, što bi 2,3 miliona ljudi koji trenutno žive u Gazi, moglo završiti na Sinaju.

Kako je izvestio Fajnenšel tajms, Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, prošle nedelje je imao za cilj da ubedi evropske lidere da izvrše pritisak na Kairo da prihvati Gazane.

Prema izvoru, Francuska i Nemačka su odbile zahtev da ubede Egipat da prihvati sporazum. Jordan je takođe odbio da primi izbeglice iz Gaze.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …