PODMUKLI PLAN MILOVOG DPS-a: Evo kako planiraju da ostanu na vlasti

Nakon što su tri opozicione liste – “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na belo” – na parlamentarnim i lokalnim izborima u nedelju ostvarile veličanstvenu i neupitnu pobedu nad režimom Demokratske partije socijalista (DPS), izvesno je da se, uprkos naizgled mirnoj reakciji, odlazeći režim neće tek tako lako povući sa scene.

Jedna od opcija budućeg delovanja poraženog režima bi mogla biti ideja o “urbanim komitama”, odnosno o angažovanju plaćenih i/ili indoktriniranih lica mlađeg životnog doba za izazivanje incidenata i sukoba sa pristalicama nove većine, koje bi potom okrivljavali za navedeno.

Deo ovog plana obuhvataju i “virtuelni” svedoci iz istog miljea, koji bi davali izjave o navodnom ugrožavanju bezbednosti “autentičnih” crnogorskih patriota od strane “razularenih” pristalica nove većine.

Posebno opasni bi mogli biti pokušaji odlazećeg DPS režima da takve incidente isprovocira u etnički mešovitim ili u sredinama u kojima manjinski narodi čine većinu, i na taj način u kolektivnoj svesti manjinskih naroda pokrene asocijacije na navodne pokušaje etničkog čišćenja od strane “velikosrpskih” elemenata, poput primera fantomskog tzv. Sedmog bataljona iz 1999. godine.

Kroz opisani scenario, DPS i njen lider, aktuelni predsednik, a suštinski dugogodišnji apsolutni gospodar Crne Gore Milo Đukanović, čija će funkcija nakon formiranja nove skupštinske većine i iz nje proistekle Vlade postati dominantno protokolarna, pokušali bi da na krajnje podmukao način više nego izvestan gubitak moći i uticaja posle trodecenijske vladavine makar za izvesno vreme spreče diskreditacijom novih vlasti.

Međutim, ako je nešto u prethodnih par dana bilo evidentno, to je izuzetan državnički pristup lidera tri pobedničke liste, koji su svoje pristalice u više navrata pozvali na uzdržanost.

Zbog toga se može oceniti da je pokušaj rukovodstva DPS i Đukanovića lično da bace ljagu na volju većine građana Crne Gore i ospore legitimitet novih vlasti unapred osuđen na propast.

(Glas javnosti)

Check Also

Blumberg: Valutne rezerve centralnih banaka, postale su oružje!

Praksa korišćenja deviznih rezervi kao oružja uvođenjem sankcija, jedan je od glavnih rizika, po sigurnost …