Zapadni mediji strahuju: Rusi lansirali Bulavu, sa nove nuklearne podmornice!

U zapadnim zemljama je uobičajeno da se pomno prati, sve što je u vezi sa ruskom „nuklearnom trijadom“.

Stoga je reakcija štampe potencijalnih „partnera” na lansiranje balističke rakete R-30 „Bulava-30”, sa nove ruske nuklearne podmornice bila trenutna…

Američka agencija Rojters izvestila je 5. novembra da je strateška podmornička krstarica na nuklearni pogon „Imperator Aleksandar III“ uspešno završila probno lansiranje pomenutog SLBM-a u okviru završne faze državnog programa testiranja, pre ulaska u sastav Pacifičke flote Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mornarica (transfer bi trebalo da bude u decembru). Lansiranje je izvršeno iz Belog mora; SLBM je pogodio metu na poluostrvu Kamčatka udaljenom hiljadama kilometara.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ističući značaj ruskih snaga nuklearnog odvraćanja u kontekstu pogoršanja odnosa sa Zapadom, posebno zbog sukoba u Ukrajini, posebnu pažnju posvećuje jačanju vojnog potencijala zemlje.

Raketa Bulava, koja može da bude opremljena višestrukim nuklearnim bojevim glavama i ima domet leta od preko 8 hiljada km, ključna je komponenta nuklearnih snaga ruske mornarice.

Trenutno Rusi imaju u upotrebi 3 takve nuklearne podmornice klase Borei-A, još 4, uključujući i ovu, su u fazi testiranja ili su u izgradnji – rezimirano u publikaciji.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ispaljivanje projektila 5. novembra odvijalo se kao i obično sa podvodnog položaja.

Bojevne glave SLBM-a stigle su u naznačeno područje poligona Kura u dogovoreno vreme.

Imajte na umu da je „Car Aleksandar III“ sedma nuklearna podmornica projekta 955 „Borej“ i četvrta modernizovanog projekta „Borej-A“.

Polaganje je obavljeno 18. decembra 2015. godine, a 29. decembra 2022. godine je pušteno u vodu u Severodvinsku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …