ZAOKRET KOJEM SE NISU NADALI: Ako Priština sruši dijalog o Kosovu u Briselu, sve mora da se vrati u UN

Izjava Hašima Tačija da priznaje dijalog Beograda i Prištine samo ako ga vodi Amerika i da neće da učestvuje u njemu ako bude pod dirigentskom palicom evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka sugeriše da bi Priština potpuno mogla da sruši pregovore pod posredništvom EU koji su započeli odlukom Ujedinjenih nacija.

Istovremeno, otkriva se i da postoji sve jače rivalstvo između Amerike i EU oko posredništva u dijalogu. Ali, za razliku od EU, Vašington nema nikakav pravni osnov da vodi pregovarački proces.

Oko tog pitanja, podelili su se i lideri u Prištini pošto je smenjeni premijer Aljbin Kurti bliži Briselu, a Tači Americi.

Na pitanje, da li bi u slučaju totalnog fijaska briselskog dijaloga, za šta se očigledno zalaže takozvani predsednik Kosova, ceo proces trebalo da se vrati u Ujedinjene nacije, odakle je i krenuo, bivši diplomata Zoran Milivojević odgovara:

Priština ruši dijalog, a Amerika nema osnov da ga nastavi

„Kakav god rasplet kosovskog čvora da bude, on svakako mora biti verifikovan u skladu sa Rezolucijom 12 44 SB UN. To je činjenica. U tom smislu,  jasno je koja je sada pozicija EU, a koja Amerike. To što je na sceni njihovo rivalstvo, ne dovodi u pitanje način na koji se pitanje Kosova i Metohije može rešiti.“

Rivalstvo između Amerike i EU u funkciji je ne samo rešenja za Kosovo već se mora posmatrati i  u svetlu novih transatlantskih odnosa i sigurno je da će trajati dokle god je Trampova administracija na vlasti.

Milivojević smatra da se upravo čeka formiranje nove vlade u Prištini kako bi se nastavili pregovori pod uticajem i Amerike.

„Jasno je da Nemačka podržava Kurtija, što znači da stoje iza njegovih stavova i metodologije koju on nameće. Dakle, njima odgovara ovakvo stanje kakvo je sada, dok američki zvaničnik Grenel čeka formiranje nove vlade“, smatra Milivojević.

Amerika određuje sa kim se razgovara, a ne Tači

Politikolog Nedžmedin Spahiu ne misli da Tači može da bira sa kim će da pregovara i kaže da nije isključeno da dođe do susreta Grenel – Lajčak.

„Ako Amerika bude rekla Tačiju da mora da razgovara sa Lajčakom on će to  učiniti. Drugo, potuno je jasno da svi imaju isti cilj – konačno rešenje, što ih sve, ipak, svrstava na istu stranu. Isto tako, jasno je da čak i da Srbija prizna Kosovo ono neće moći da bude priznato u Ujedinjenim nacijama ako se tome suprotstavi Rusija,“ ističe on.

Logično je da UN preuzme pregovore

Politički analitičar sa Kosova i Metohije Marko Marković nije iznenađen Tačijevom izjavom jer podseća da je Amerika glavni pokrovitelj kosovske nezavisnosti.

Po njegovom mišljenju Tačijevo insistiranje na Americi kao glavnom pregovaraču, nije tek tako, i može da znači da je on napravio već neke konsultacije.

„Ako on odbije EU kao glavnog pregovarača logično je, a to se i nameće,  da bi pregovore trebalo nastaviti tako što će se oni vratiti u Ujedinjene nacije. Jer, to je jedino pravo i legitimno mesto za vođenje ovakvih pregovora,“ mišljenja je naš sagovornik.

Tači je rekao da će se kao predsednik odazvati pozivima na samit koje bi vodili Merkelova i Makron, ali da nema volje da učestvuje u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak, dodajući da “ima potpuno poverenje u američko rukovođenje”, koje će, po njemu, “uspešno zaključiti dijalog”.

Brankica Ristić (Sputnik)

Check Also

Putin i Lukašenko rekli su da više ne priznaju Zelenskog kao legitimnog predsednika Ukrajine!

Ruski lider je, nakon pregovora sa beloruskim kolegom, tokom razgovora sa novinarima, rekao da Moskva …