Mir sa SAD moguć samo nakon „novog svetskog poretka“

2022. je godina krize između Moskve i Vašingtona, smatra jedan od najviših ruskih senatora.

Nade da se odnosi između Moskve i Vašingtona mogu preokrenuti su trenutno malo verovatne, tvrdi jedan visoki ruski političar, tvrdeći da će tek, kada se uspostavi novi svetski poredak, biti manje sukoba između dve države.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći u okviru intervjua za Ukraina.ru ranije ove nedelje, Aleksej Puškov, bliski saveznik predsednika Vladimira Putina, koji je prethodno bio predsednik Komiteta za spoljne poslove Državne dume, izneo je svoj pogled na trenutnu dinamiku moći, na svetskoj sceni .

„SAD su hegemon, koji postepeno gubi svoju poziciju u svetu“, tvrdi on.

„Oni su pretrpeli veoma ozbiljan poraz na Bliskom istoku, izgubili su Siriju, izgubili su bitku za Avganistan, bili su primorani da povuku skoro sve svoje trupe iz Iraka krajem 2021.

Prema rečima ruskog senatora, američki zvaničnici „pokušavaju da održe svoj dominantni uticaj, tako što istovremeno vode sukobe sa Rusijom i Kinom ali sa različitim stepenom intenziteta“.

Puškov je primetio da to stvara nervozno okruženje i u Americi i u ostatku sveta.

„SAD nas više ne tretiraju, kao sekundarnu silu“, objasnio je on.

„Oni nas tretiraju kao najveću silu, zbog čega navode Rusiju, a ne Kinu, kao jedan od glavnih problema, sa kojima se Bajdenova administracija suočava 2022.

Puškov je upozorio da će to biti „godina krize između Vašingtona i Moskve“.

„Kako razumem, oni sada žele da reše ’ruski problem‘, odnosno da potčine praktično celu Evropu, gurajući Rusiju na samo njeno predgrađe“, rekao je on.

„Upravo za to im treba Ukrajina.

Sledeća faza će biti politička ili čak vojna konfrontacija sa Kinom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Puškov je dodao da američka politička i finansijska elita „veruje da su oni jedini, koji mogu da upravljaju svetom“ i da ne nameravaju da dozvole, da neko drugi preuzme kormilo.

„Dakle, sve dok se ne uspostavi novi svetski poredak, u kojem su SAD slabije i njihova uloga umanjena, mi ćemo biti u manje-više akutnom političkom sukobu sa njima.

Njegove izjave dolaze usred sve napetijeg sukoba između Istoka i Zapada, pri čemu su visoki američki zvaničnici optužili Moskvu da gomila trupe i opremu u blizini ukrajinske granice uoči invazije.

Prošle nedelje, Bajden je zapretio da će udariti ruskog predsednika Vladimira Putina sankcijama poput „nikad nije video“ u slučaju upada, za koji je Kremlj više puta negirao, da ima bilo kakve planove za insceniranje.

Putinov portparol Dmitrij Peskov upozorio je na ovakav potez ranije ovog meseca, navodeći da je „uvođenje sankcija protiv šefa države i protiv lidera Rusije… mera, koja se može uporediti sa prekidom odnosa“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …